Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Opafe18

(Rarig35, 2019.04.29 17:05)

http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-viagra-sildenafil-citrate-con-seguridad-estados http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-xalatan-sin-receta-urgente-rep-blica-del-ecuador http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/achat-express-drospirenone-ethinylestradiol-pas-cher-avec http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/advair-diskus-kaufen-online-apotheke-in-der-schweiz http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/doxiciclina-100-mg-onde-comprar-via-internet-rep-blica-federativa http://www.cavers.club/blogs/post/16516 http://www.prds66.fr/profiles/blogs/wo-kann-ich-lincomycin-lincocin-500-mg-ohne-rezept-mit-bitcoin http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-forzest-tadalafil-sin-1 http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-vardenafil-20-mg-levitra-soft-pas-cher-en http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-generika-telmisartan-80mg-in-der-online-apotheke http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-man-flavoxat-urispas-200mg-sicher-und-ohne-rezept-kaufen http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/ismo-donde-comprar-buen-precio-espa-a-comprar-isosorbide http://bricolocal.com/profiles/blogs/aceon-comprar-entrega-r-pida-guatemala-aceon-2-precio-4 http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-rosuvastatina-5mg-sin-receta-mas-barato-us-comprar http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-avanafilo-100mg-sin-receta-con-seguridad http://ggwadvice.com//index.php?qa=64481&qa_1=katora-sildenafil-citrate-comprar-entrega-rep%C3%BAblica-panam%C3%A1 http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=34648&qa_1=farmacia-comprar-indapamide-calidad-m%C3%A9xico-comprar-receta http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-trihexyphenidyl-2-mg-barato http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/amiodarona-100-mg-como-comprar-env-o-r-pido-costa-rica-comprar http://www.taffebook.com/blogs/1678/9331/onde-comprar-ledipasvir-sofosbuvir-90-400-mg-sem-receita-on-lin http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-wavegra-sildenafil-citrate-buen-precio-usa http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-tinidazol-tinidazole-zu-kaufen-und-mit http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-diltiazem-gen-rico-sem-prescri-o-na

Ecombrora atvjf

(Ecombrora, 2019.04.29 16:37)

yjs <a href=https://cbdoilstorelist.com/>zilis cbd oil</a>

julfbrtn

(jfayngsw, 2019.04.29 16:18)

<a href=https://cleanroadhack.hatenablog.com>site</a> Free Clean Road No Ads
<a href=https://cleanroadhack.hatenablog.com/entry/2019/04/29/221658>Clean Road iOS hack</a>

Nuwuc90

(Loton12, 2019.04.29 09:22)

http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/216984
http://i-m-a-d-e.org/qa/19248/c%C3%B3mo-realizar-un-pedido-clorambucilo-de-calidad-espa%C3%B1a
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/amantadin-symmetrel-ich-kann-visa-zahlung-kaufen
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-5mg-livraison-gratuit-acheter-lisinopril-original-5
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/acetazolamide-en-ligne-bon-marche-sans-ordonnance-diamox-e-de
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/viramune-nevirapine-como-puedo-comprar-sin-receta-barato
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/bigfun-36-tadalafil-40-mg-commander-commander-bigfun-36-forum
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/aciclovir-400mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-20-mg-en-ligne-bas-prix-livraison-24h-levitra-pro-en
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/allerstat-fexofenadine-en-ligne-moins-cher-commander-rapide-achat
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-flonase-nasal-spray-fluticasone-0-05mg-sin
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/vardenafilo-40-mg-como-comprar-sin-receta-en-l-nea-espa-a
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/generique-urobactrim-cotrimoxazole-800mg-commander-en-pharmacie
http://divinguniverse.com/blogs/post/114849
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/amlodipino-comprar-sin-receta-en-l-nea-ecuador-comprar-amlodipino
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ernafil-sildenafil-citrate
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/tinidazole-500-mg-o-achat-pharmacie-vente-du-fasigyn-au-suisse
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-fermid-100mg-en-farmacia-online-espa-a
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-viagra-soft-100-mg-entrega-r-pida-costa-rica
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-drospirenona-3
https://whanswerz.com/7461/talefil-tadalafil-40mg-puedo-comprar-receta-seguridad-m%C3%A9xico
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/low-price-oneaid-60-mg-buy-online-best-online-store-to-buy-oneaid
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/cheap-risperdal-1-mg-order-online-canadian-risperdal-cheap
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-amiodarone-100-mg-generique-bon-marche-2019
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/bupropiona-comprar-gen-rico-pre-o-pela-net-brasil
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-jetzt-generische-tegopen-250mg-kaufen
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-periactin-cyproheptadine-sin-receta-en-l-nea
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/meloxicam-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis-chile
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-generico-refren-sildenafil-citrate-150mg-sin-receta

Majer19

(Ekedo50, 2019.04.29 02:10)

http://property.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-du-diltiazem-hcl-120mg-achat-diltiazem
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-commander-roxithromycine-150mg-o-acheter-du-rulide-pour
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/achat-de-paroxetine-25mg-rx-pharmacy-acheter-paxil-cr
http://wu-world.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-metoclopramide-maxolon-10-mg-gen-rico
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/helpin-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-barato-chile
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/recherch-viagra-sildenafil-citrate-25-mg-sildenafil-citrate-50
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-arava-leflunomide-al-mejor-precio
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-grifulvin-con-mastercard-usa
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ceclor-cefaclor-250mg-sin
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/metilcobalamina-comprar-fiable-reino-de-espa-a-metilcobalamina
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/minocyclin-minomycin-kann-ich-mit-bitcoin-kaufen-minocyclin-100mg
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-dafilar-tadalafil-10mg-tadalafil-en-canada-acheter
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-acido-mefenamico-250-mg-sin-receta
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-bamirac-150mg-mas-barato-bamirac-generico-sin
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/topiramato-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea-uruguay-el
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/duralis-tadalafil-40-mg-en-ligne-moins-cher-mastercard-commander
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/selegilina-como-comprar-buen-precio-reino-de-espa-a
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ivermectina-3-mg-sin-receta-con-seguridad
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-mebendazol-100-mg-sin-receta
https://questions.nuitdebout.fr/index.php?qa=8976&qa_1=pamelor-nortriptyline-acheter-securise-o%26%23249-acheter-pamelor
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-fluticasone-nasal-0-05-mg-y-pagar
http://www.facecool.com/profiles/blogs/viasek-puedo-comprar-con-seguridad-venezuela
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sex-up-buen-precio-espa-a-sildenafil
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-isosorbida-sin-receta-entrega-r
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-40-mg-en-ligne-commander-rapide-levitra-soft-achat-en
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=33092&qa_1=salbutamol-pharmacie-meilleur-salbutamol

prescription online pharmacy 217 mg

(WillisRouff, 2019.04.29 01:00)

Hello there! <a href=http://cialisopharmacy.com/#online-pharmacy-programs>us pharmacy online</a> beneficial website.

http://whatsappbot.flyland.ru/

(DavidCeF, 2019.04.29 00:15)

<a href=http://whatsappbot.flyland.ru/>Бизнес бот</a>

Ecombrora dzzdf

(Ecombrora, 2019.04.28 22:27)

qrj <a href=https://playcasinoslots.us.org/>play casino</a>

Nuqig49

(Hanud17, 2019.04.28 19:49)

http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/bon-site-achat-perkinil-procyclidine-5-mg-pas-cher-vente-de http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-oxibutinina-2-5-mg-com-garantia http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-famvir-de-calidad-espa-a-famciclovir-250-mg http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/pioglitazona-como-puedo-comprar-de-forma-segura-nicaragua http://property.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-acetazolamid-ohne-rezept-visa-kaufen-acetazolamid http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/o-commander-breminal-1-mg-breminal-2-suisse-acheter http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/meloxicam-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida-mobic http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/tadafast-tadalafil-40-mg-livraison-72h-baisse-prix-tadafast-forum http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3914 http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-apicalis-tadalafil-40mg-sin-receta-en http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-furazolidona-sin-receta-en-farmacia-online http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-orizal-40-mg-sin-receta-de-forma-segura http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-generico-cozaar-losartan-sin-receta-env-o-urgente http://i-m-a-d-e.org/qa/16576/acheter-sildenafil-citrate-acheter-sildenafil-citrate-internet http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-suvvia-sildenafil-citrate-25-mg-sin http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-virnagza-fort-10mg-safely-where-can-i-purchase-tadalafil-in

Stymn

(juitart, 2019.04.28 19:10)

http://www.pocketpcmedicine.com/
<a href=http://pocketpcmedicine.com/#>pocketpcmedicine.com</a>

wrido

(Bymnagon, 2019.04.28 18:29)

www.eathabesha.com
<a href=http://eathabesha.com/#>www.eathabesha.com</a>

acosva.se

(acosva.se, 2019.04.28 18:02)


This page truly has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn't know who to ask.
acosva.se

Действие обуви из ПВХ и ЭВА

(sopogsqwe, 2019.04.28 17:32)

Обувная фабрика «ВВС» основана в 1996 г., и является одним из ведущих предприятий Ростовской области по производству качественной обуви из пластиката и ЭВА.

Обувь изготавливается для итальянском оборудовании «Nuova Zarine» и «Wintech». Хорошая техническая оснащенность, нынешний дизайн, высокая квалификация работников позволяет выпускать обувь высокого качества сообразно низким ценам.

Технология изготовления и применяемые материалы обеспечивают эластичность, легкость и высокую прочность нашей обуви. Она удобна и практична. Вся обувь сертифицирована и имеет санитарно-эпидемиологическое заключение.

Обувь выпускается для всегда возрастные группы и предназначена чтобы работы и отдыха.

Мы будем рады замечать вас в числе в числе наших партнеров и сделаем безвыездно, для наше помощь стало взаимовыгодным и долгосрочным.


<a href=https://sapog-vvs.ru/>эва сапоги парадный сайт ростов</a>

<a href=https://sapog-vvs.ru/>https://sapog-vvs.ru/</a>

After antigens depletion; atrophied curved jargon: others.

(uyicexicy, 2019.04.28 15:04)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> vdk.pnrm.kiki-mese.eoldal.hu.tmi.za http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Scribner tiredness, antiplatelet penis injury: disorders.

(fveozodkeri, 2019.04.28 13:32)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> csb.ldjy.kiki-mese.eoldal.hu.siu.qs http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

reputable online pharmacies 364 mg

(Richardfoeby, 2019.04.28 12:45)

Hello! <a href=http://cialisopharmacy.com/>online pharmacy oxycodone</a> excellent site http://cialisopharmacy.com

Ifaxu65

(Abuvo73, 2019.04.28 12:44)

http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/orlistat-60mg-como-puedo-comprar-sin-receta-al-mejor-precio http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/tenormin-25-mg-kann-ich-ohne-rezept-kaufen-und-mit-bitcoin http://wu-world.com/profiles/blogs/buy-ipratropium-albuterol-no-rx-buy-ipratropium-albuterol-online http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/recherch-viagra-sildenafil-citrate-25-mg-sildenafil-citrate-50 http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-ip-max-sildenafil-citrate-200mg-acheter-du-ip-max http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/silkis-0-25-mg-o-en-commander-silkis-en-vente-belgique http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/duspatal-donde-puedo-comprar-en-farmacia-online-chile http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pletal-cilostazol-buen http://movsam.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cefixima-200-mg-sin-receta-por-internet-usa http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-imodium-pago-bitcoin http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/o-commander-alsteride-finasteride-1-mg-bon-marche-securise http://www.prds66.fr/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-bralifex-plus-dexamethason-sin-receta-por http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/corifina-10-mg-sur-le-net-bon-marche-acheter-sans-ordonnance http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-trileptal-600mg-com-desconto-pela-internet http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/griseofulvin-250mg-g-nstig-bestellen-online-in-der-schweizerische http://property.ning.com/profiles/blogs/fluconazol-comprar-en-farmacia-online-con-seguridad-m-xico https://lesko.com/q2a/index.php?qa=50868&qa_1=doxazosin-mesylate-ordonnance-doxazosin-generique-belgique http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-religra-no-rx-where-to-purchase-sildenafil-citrate-cheap http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-glycomet-metformin-barato-comprar-metformin

to overeating since they

(SMatrustpw, 2019.04.28 05:28)

get <a href="https://emobtank.com/7650-viagra-drugstore-prices#">viagra drugstore prices</a> and the community aspect | [URL=https://emobtank.com/4629-coumadin-tablet-colors# - como comprar cialis mg[/URL - and Molecular Physiology Physiological

Wohal71

(Lekan84, 2019.04.28 01:42)

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-prazosin-5mg-achat-minipress-canada http://foodtube.net/profiles/blogs/fluvoxamina-100-mg-puedo-comprar-mas-barato-comprar-fluvoxamina http://divinguniverse.com/blogs/post/130037 http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=34880&qa_1=lisinopril-5mg-puedo-comprar-sin-receta-internet-puerto-rico http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/varofil-sildenafil-citrate-50-mg-livraison-rapide-bon-marche-quel http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zudena-100mg-entrega-r http://www.facecool.com/profiles/blogs/oxcarbazepine-donde-comprar-sin-receta-r-pido-comprar-trileptal http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/ciafil-o-en-acheter-prix-ciafil-officine http://recampus.ning.com/profiles/blogs/ursodeoxicolico-acido-como-comprar-sin-receta-con-seguridad-us http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-furosemida-40-mg-fiable-ecuador-furosemida http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-25mg-como-comprar-sin-receta-r-pido-rep http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/ethionamide-250mg-bon-marche-sur-le-net-o-acheter-trecator-sc-en http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-paracetamol-achat-panadol-sans-ordonnance http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-y-dapoxetina-sin-receta-en-internet http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-furo-aldopur-furosemide-commander-du http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-indapamide-bas-prix-2019-lozol-vente-en-ligne http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/anastrozol-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-estados http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/87633 http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-voltaren-sin-receta-y-pagar-con http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/xpandyl-tadalafil-40-mg-pas-cher-sur-le-net-sans-ordonnance http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/o-commander-clomiphene-citrate-acheter-clomiphene-citrate-site http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-norethindrone-acetate http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/domezol-en-ligne-moins-cher-acheter-site-fiable-domperidone http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-betamethasone-clotrimazole-10-mg-how-to-purchase-lotrisone http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-bimat-bimatoprost-3mg-de-confianza-m-xico http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/oxcarbazepine-vrai-moins-cher-commander-sans-ordonnance http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/ciproheptadina-comprar-sin-receta-por-internet-bolivia-comprar http://property.ning.com/profiles/blogs/calobalin-120-mg-g-nstig-bestellen-rezeptfrei-online-schweiz http://wu-world.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-tizanidina-2mg-sin-receta-ahora-rep-blica-de http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-assurans-gen-rico-internet-brasil

Ecombrora gtcup

(Ecombrora, 2019.04.27 23:03)

jzb <a href=https://onlinecasinora.us.org/>casino bonus codes</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »