Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

write my paper

(Justinrox, 2018.12.20 18:05)

Write My Paper - EssayErudite.com

Looking for an expert to <a href=https://essayerudite.com/write-my-paper/>write my paper</a> for you? You are at the right place.
Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

<a href="https://essayerudite.com/write-my-paper/" />write my paper</a>

Write My Paper - https://essayerudite.com/write-my-paper/

<a href=https://essayerudite.com/dissertation-writing-service/>dissertation writing assistance</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essay/>buy essays online</a>
<a href=https://essayerudite.com/thesis-writing-service/>thesis online</a>
<a href=https://essayerudite.com/do-my-homework/>do my homework</a>
<a href=https://essayerudite.com/assignment-help/>assignment help</a>
<a href=https://essayerudite.com/assignment-help/>accounting assignment help</a>
<a href=https://essayerudite.com/thesis-writing-service/>help me write a thesis</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-my-essay/>write my essay for me</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-essay-help/>college admission essay help</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-essay-help/>college essay writing help</a>
<a href=https://essayerudite.com/do-my-homework/>cpm homework</a>
<a href=https://essayerudite.com/cheap-essay-writing-service/>cheap custom essay writing services</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-my-essay/>help me write essay</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-essay-for-me/>write me an essay</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-essay-help/>writing a college essay</a>

essay writing service

(TylerEruts, 2018.12.20 16:46)

Essay Writing Service - EssayErudite.com

Our <a href=https://essayerudite.com>essay writing service</a> provides a full-scale writing assistance accessible online 24/7.
Apart from many other writing companies, we are rather picky when forming a professional staff of experts.
Moreover, we try to make our every customer feel safe and pleased with the service.

<a href="https://essayerudite.com" />essay writing service</a>

Essay Writing Service - https://essayerudite.com

<a href=https://essayerudite.com/do-my-homework/>xyz homework</a>
<a href=https://essayerudite.com/dissertation-writing-service/>dissertation writing services</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essays-online/>buy college essays online</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-paper-writing-service/>college paper writing service</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-essay-for-me/>write me a essay</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-essay-help/>college essay help</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essays-online/>buy an essay online cheap</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-my-paper/>my paper writer</a>
<a href=https://essayerudite.com/college-paper-writing-service/>college paper writer</a>
<a href=https://essayerudite.com/dissertation-writing-service/>dissertation writing help</a>
<a href=https://essayerudite.com/cheap-essay-writing-service/>cheap paper</a>
<a href=https://essayerudite.com/dissertation-writing-service/>dissertation writing service</a>
<a href=https://essayerudite.com/cheap-essay-writing-service/>affordable essay writing services</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essay/>buy college essays</a>
<a href=https://essayerudite.com/write-my-research-paper/>best research paper writing service</a>
<a href=https://essayerudite.com/do-my-homework/>homework now</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essays-online/>buy an essay</a>
<a href=https://essayerudite.com/buy-essay/>purchase essay</a>

free online casino games gaminator

(Bettygluby, 2018.12.20 09:48)

<a href=https://playcasinoonline.ooo/>online casino games</a>
<a href="https://playcasinoonline.ooo/">slot game</a>
<a href=http://casinogamelistus.com/>casino games</a>
<a href="http://casinogamelistus.com/">best online casino</a>
<a href=http://casinoline17.com/>online gambling casino</a>
<a href="http://casinoline17.com/">online casino real money</a>
<a href=http://casinobablogames.com/>online gambling casino</a>
<a href="http://casinobablogames.com/">online casino real money</a>
<a href=http://www.playcasinoonline24.com/>best online casino</a>
<a href="http://www.playcasinoonline24.com/">casinos online</a>
<a href=http://onlinelistcasino24.com/>slot online</a>
<a href="http://onlinelistcasino24.com/">online gambling casino</a>

Particular

(Johnwah, 2018.12.20 03:17)

Particular http://particular.host/ - More info...

Download missing DLL file

(DLkprump, 2018.12.20 02:00)

Download your missing dll from http://founddll.com/wuaueng-dll/ page. Fix the error now!

Epoxo31

(Vaniw79, 2018.12.18 15:50)

http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/tada-diario-onde-comprar-r-pido-no-brasil
http://opencu.com/profiles/blogs/achat-discrete-zilden-sildenafil-citrate-25mg-pas-cher-2018-achat
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/order-getgo-20-mg-safely-where-to-purchase-tadalafil-safely
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/order-discount-tadgo-60mg-online-where-to-order-tadalafil-fast
http://www.facecool.com/profiles/blogs/sildenaxyl-bon-prix-securise-prix-sildenafil-citrate
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/revathio-buy-safely-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-in-approved
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/69/11564/como-posso-comprar-generico-do-blupill-de-forma-segura-online-n
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-e-quanto-custa
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/alfin-50mg-order-online-where-can-i-order-sildenafil-citrate-in
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/mitalis-tadalafil-puedo-comprar-en-internet-costa-rica
http://quainv.com/blogs/post/51381#sthash.jdWTM8YW.hpDLqySy.dpbs
https://www.loosemusicent.com/blogs/1190/13199/farmacia-online-donde-comprar-generico-vitarfil-con-seguridad
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/buy-ip-max-without-rx-how-to-buy-sildenafil-citrate-no-rx
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-tada-tadalafil-10-mg-entrega-em-24h-via-internet
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/comprar-isossorbida-imdur-30-mg-via-internet-no-brasil-imdur
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-clozapina-melhor-pre-o-online-brasil
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-megafil-tadalafil-de-confianza
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-xyorg-tadalafil-20-mg-xyorg-ou-tadalafil
http://showmeanswer.com/index.php?qa=38594&qa_1=cheap-nitrofurazone-20mg-buy-online-nitrofurazone-order-it
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-megafil-tadalafil-sin-receta-con-garantia
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/achat-de-en-ligne-zenera-acheter-sildenafil-citrate-130-belgique
https://www.olliesmusic.com/blog/33310/clomiphene-100mg-donde-comprar-sin-receta-envГ­o-gratis-comprar-serophene-en/
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-atlagra-entrega-r-pida-republica-de
http://www.facecool.com/profiles/blogs/ciavor-diario-10-mg-como-comprar-gen-rico-de-confianza-online
http://bioimagingcore.be/q2a/47392/tadalafilo-10mg-comprar-farmacia-linea-certificada-bolivia
https://www.nettingchat.com/blogs/post/48021
http://divinguniverse.com/blogs/post/72333
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/sildegra-sildenafil-citrate-pharmacie-acheter-sur-internet

интим леди в

(Thomasdrupe, 2018.12.18 12:20)

<a href=http://ero.mr2.space/><img src="https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSTWY6tGXJsguZUxLzedxJAnTUx73feAxYpw1pRIKkTtWl8tI"></a>
Нежная и привлекательная девушка ласковая приглашает в гости мужчину ласковая который по-настоящему оценит женскую ласкуи досуг.
http://jrp.ru/mb1762155298?hit=35&sp=1&noid=1762155298&nchanged=1535905911&nactive=0
<a href=http://love.noov.ru>объявление сочи</a>
<a href=http://www.casino-natali.com>гей знакомства новосибирск</a>
<a href=http://www.rudate.net>знакомства сочи +с номерами телефонов</a>
<a href=http://www.ekaterin.com>знакомства сочи доска</a>
тяжелым ударом искать женщин при помощи посредников. То есть, признаться самому себе, и, что еще хуже работающим в службе знакомств женщинам, что самостоятельно завести знакомство
Правда, ненадолго, потому как однажды он опять сделает – ну, дорогая, ну однаединственная, маленькая такая ставочка, – и все, точка, я клянусь богом, чертом и мамой с папой.
http://casino-natali.com/ru/diary/pr_list.phtml?from_item=14
Желающие познакомиться чувствуют себя защищенными в случае неудачного знакомства, или если разговор принимает неприятный оборот, его можно просто прервать. Незадачливый кавалер,
Хорошо знакомиться через посредника Его можно реализовать, есливы предварительно изучили привычки девушки, с которой желаете познакомиться
<a href=http://sex.krimsex.top/sudak/> проститутки +в транс инддудеалне Судак</a>
интим женщины 6
гей знакомства доска объявлений секс
андреева любовь андреевна
Нет проблем - укажи в фильтре что, выбери самую красивую проститутку, звони ей и договаривайся о встрече!
http://sex.prostitutes-surgut.top/profile_photos/76a79080c5f7547f73a8a856f8bbe617/556142e1d4df6ed4dc041a03f3f1c68d.jpg
<a href=http://www.sex-guru.info> мужской форум первый секс </a>
<a href=http://www.sexgid.info> </a>
<a href=http://sex-forum.su> секс форум досуг </a>
Интернетзависимость в последнее время стала одной из самых популярных тем для публикаций и разговоров. Не совсем понятно, почему она будоражит такое количество умов и волнует столько
Почему бы не думать примерно так же об интернете? А то послушаешь некоторых, так страшное дело: интернет, как паук, только и ждет тебя у любого компьютера, наладив паутину проводов
Если альтернативой считать брачную контору, выигрыш еще и в том, что тебе не надо расписываться в своем неблагополучии показывать работникам службы, что до этого момента ты не смог
<a href=http://ero.mr2.space/><img src="https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?"></a>
<a href=http://www.vorsex.net> эротические рассказы +в поезде </a>
<a href=http://www.rusrelax.net> эротические мини рассказы </a>

Ciquy92

(Ewefi20, 2018.12.16 17:51)

http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-klenzit-adapalene-en-ligne-pas-cher-sans-ordonnance
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-200mg-sin-receta-urgente
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-tadasure-10mg-online-cheap-tadasure-order
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-entranin-sildenafil-citrate-al
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/avanafil-en-ligne-acheter-livraison-discrete-commander-stendra
http://explicitty.com/blogs/2247/41622/como-realizar-un-pedido-seler-50mg-sin-receta-de-calidad-puerto
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-dejavu-gen-rico-de-forma-segura-on-line-rep
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/escitan-como-comprar-gen-rico-r-pido-pela-net-rep-blica
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/segurex-buy-where-to-order-sildenafil-citrate-in-trusted-medstore
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/vantin-como-puedo-comprar-al-mejor-precio-espa-a-comprar-vantin
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/vardenafilum-vardenafil-como-comprar-urgente-vardenafilum-quiero
http://webclub.allpix.net.ee/groupware/blogs/post/37735
http://soruanaliz.com/index.php/18069/rosytona-purchase-sildenafil-citrate-prescription-required
http://www.facecool.com/profiles/blogs/ravana-livraison-discrete-baisse-prix-ravana-achat-en-ligne

housekeeping magazine Clifton SOHO

(SCDrypext, 2018.12.16 07:18)


This is may depend from implementation front-rank equipment park,technology,equipment,algorithm,cleaning,methods,equipment,components,mechanisms and industrial equipment, specialized detergents and cleaning funds and also beautiful organization work cleaning service.
In our world use support Cleaning firms made necessarily authoritative and relevant.

Some enterprises and organizations Partnership long for a time enjoy help with cleaning companies, but not conclude personal frames swabber for such types of services as Cleaning a private house and Bathroom cleaning in TriBeca .

Long-term practice General Partnership in Chinatown & Little Italy owner specialized company is STEPHEN WILLIAMS, revealed that hired trained staff cleaning firms produce cleaning well faster, neater, scrupulous and cleaner, than for example own regular cleaners.


You will be spared from wasting time on training and recruitment frames , on check his work, you it will not be necessary to allocate room for cleaners and organize storage inventory.

We Limited liability Limited Partnership is that is on the street Douglaston invite you personally work with uson profitable conditions.
Any Economist Proves You contain Multiple workman at a loss in collation with employ foreign cleaning service.cleaning services near me : <a href=https://csnear.me>home cleaners near me</a>

знакомства

(JulioGaipt, 2018.12.14 01:36)

<a href=http://love.noov.ru>знакомства г сочи</a>
<a href=http://www.casino-natali.com>знакомства +в сочи без</a>
<a href=http://www.rudate.net>знакомства +с телефоном сочи</a>
<a href=http://www.ekaterin.com>объявления сочи секс знакомства</a>
людей, но факт остается фактом: на тему зависимости от виртуальной реальности стали говорить и социологи, и психологи, и медики, и представители многих других наук. Одни видят в этом
http://bangkok.putany24.info/photos/lp12000_53786.jpg
Интересное дело: про зависимость от интернета говорят все, кому не лень, но на нее никто не жалуется. Вернее, жалуются постоянно, но както всё говоря о других.
для совместного времяпрепровождения и(или) проживания, супруга(у). Эти люди зачастую ранее обращались в реальные службы знакомств, но не достигли своей цели там.

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.12.13 01:43)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Umoji55

(Ileni21, 2018.12.08 19:49)

http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-fildlata-sildenafil-citrate-150mg http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-manegra-sildenafil-citrate-25mg-sin-receta-de http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-uagra-sildenafil-citrate-120mg-sin http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-ortho-cept-cheap-where-to-purchase-desogestrel-ethinyl http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-symmetrel-100-mg-sin-receta-r-pido http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-sulfasalazine-gen-rico-pela-internet-brasil http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/dynamico-puedo-comprar-por-internet-comprar-sildenafil-citrate-de http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cetirizina-r-pido-andorra http://wu-world.com/profiles/blogs/prilosec-order-online-how-to-order-omeprazole-quick-shipping http://lifestir.net/blogs/post/73757 http://flutes.ning.com/profiles/blogs/blugral-order-safely-where-can-i-order-sildenafil-citrate-safely http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/745 http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/vasifil-buy-cheap-where-to-purchase-sildenafil-citrate-in-trusted http://soruanaliz.com/index.php/18084/serieux-commander-forzak-sildenafil-citrate-vente-pharmacie http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-trimethoprim-on-line http://www.libertyxchange.com/blogs/post/84902

Test, just a test

(AndreSleek, 2018.12.08 08:11)

Hello. And Bye.

1xbet online

(Miltonpep, 2018.12.07 22:58)

We all yield this <a href="http://basearchive.site">archive273</a> for users

Download Showbox APK for Windows

(Moviprump, 2018.12.06 12:52)

Showbox is a popular APK-app for Android. It also works for PC. <a href=http://missandpet.tumblr.com>http://missandpet.tumblr.com</a>

We invite site

(Jamesgriek, 2018.12.05 05:51)

Hello.

We invite you to the site of video from all over the world.
<a href=http://qwertty.net/>Online for Adults</a>

1xbet online

(PhillipBip, 2018.12.04 13:10)

Our company prepare this <a href="http://tdsforever.info">archive481</a> for buyers

weight loss in dogs

(Robertber, 2018.12.04 12:18)

Very Neat Recommendations for Going
<P>Great plunging practical experience is often a role of awesome sampling proficiency. Have fun in scuba dive within the best, know it conform to really magnitude, you want to leader so many elementary skill sets coupled with complexities. A great deal of scuba divers invest several months if they are not numerous learning the rules. However the considerable story let me reveal that you will understand all the knowledge throughout this instant guidebook. Carry on and examine. </P>
<H3><B>Food just for thought</B></H3>
<P>This is very great for all scuba divers which can be creating a hassle likely ocean on daily basis. If you happen to make an attempt to get low, air in a results in the lungs, therefore paver the correct way for one to grow in weight- at that time, nearly always think you could be increasingly becoming bigger, don’t indeed be breath available intensely and people also purchase right down, seem fixedly under everyone. That may actually do plus not before long, you could be very far lower well over you will picture. </P>
<H3><B>Slow coupled with steady benefits all the race</B></H3>
<P>As we offer added prior to when, the actual intent of sampling is always to have a great time. For any, you will have to launch particularly slowly to make sure you don’t discourage aquatic dwells that can supply you with a certain amount of exciting vision, for this reason improving just how for one to sustain your exciting incredible plus residing in. This tends to in addition convenience your lightness test performance.</P>
<H3><B>Get an actual sharpie</B></H3>
<P>In the area frostier are the standard water personalize mugs and therefore wines. When you will continue to nose dive, you will need to recognise both of them. At this stage , the latest sharpie comes in handy. Ensure that it stays perfectly so that it won’t damage several your personal components. </P>
<H3><B>Plan so that you will don’t will fail</B></H3>
<P>The most excellent a scuba dving mentor or perhaps any person offering <EM><STRONG>tips in addition to workout yourself on diving</STRONG></EM> is able to do suitable for you is always to explain to you methods to carry out deep-sea diving correct. Nevertheless they won’t go water against you. Nevertheless, when you have the human brain made up to begin under the water, devote some time looking to make study in regards to the complete circumstance. And even more importantly, don’t use ones computer system or just computer- electric battery might affordable when ever as well as pick up be indifferent to.</P>
<H3><B>Equipment standard</B></H3>
<P>Before you start intending marine, you have to qualified to identify the difference approximately technology type. There are particular kinds of cylinders searched by divers. The most frequent among all of them is definitely a standardized Eighty one pipe and that's created from aluminium lightweight. Its buoyancy will be more than Check out.Several beyond small in size 1980's maybe not cylinders. A functioning demand is usually indicate on your tank throat. To find out which sort your site is that you simply look at difficulty to witness exactly what is written in there. An everyday aluminum pump seems to have Three thousand pounds per square inch written into it. On the other hand, your number you will find in other people is unique. a serious number of typically the units includes 3300 psi. You can love jumping together with the last on the other hand continuously turn a standard tank. </P>
<H3><B>Surface lightness take a look at </B></H3>
<P>To once and for all execute a look at lightness, strive to manage an upright career within the water keep air conditioning out of your lightness compensator gizmo fashionable often known as BCD, possess your back leaned a little, keep inflator tube as much as potential on top of the drinking water, include your primary bout intersected and also respiration regularly. </P>

<a href=>http://projectthesecret.com/members/?members_search=Margherita+Tovar
</a>

система телеинспекции tis 03 40 1

(SVSDrypext, 2018.12.02 01:29)

Некоторые из скважин после завершения мероприятия восстановительного комплекса процедур позволят быть снова введены в применение. Тем более что суммарная стоимость подобных действий в несколько раз ниже суммы самих сооружений.
Обеспечено повышение сбыта водозаборной скважины не менее 30 процентов от имеющегося на момент запуска действий.

В 80 процентах случаях скважины восстанавливаются до первоначальных данных при введении в применение скважины, это несомненно является альтернативой бурения новой скважины.

Наши сотрудники производственной компании по Очистке колодцев, отстойников и Ремонту водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным органам.


SpecVodService - <a href=https://svs-samara.ru/skvazhiny/remont-vodozabornyh-skvazhin/>работа ремонт скважин</a>
Спецводсервис : <a href=https://svs-samara.ru/skvazhiny/ochistka-vodozabornyh-skvazhin/>очистка воды из скважины в загородном доме</a>

This is absolutely exceptional

(RenatoTrurf, 2018.12.01 23:16)

Здравствуйте <a href="http://trusted-bonus.ru">http://1xmobins host</a> и прощайте.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »