Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Barug18

(Gayeg47, 2019.01.30 19:21)

http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/comprar-etoricoxibe-arcoxia-gen-rico-envio-rapido-arcoxia-pode http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-keftab-cephalexin-envio-rapido-internet http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-3mg-donde-comprar-fiable-paraguay-compra-bimatoprost http://www.cavers.club/blogs/post/12315 http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/meclizine-hydrochloride-25mg-pas-cher-en-ligne-securise-meclizine https://www.nettingchat.com/blogs/post/57861 http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-do-lipitor-de-forma-segura-via-internet-brasil http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-abilify-aripiprazole-y-pagar-con http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-nateglinide-sur-le-net-bon-marche-pharmacie-france http://flutes.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-ticlopidine-en-ligne-site-fiable-commander-ticlid-sans http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-prochlorperazine-compazine-5mg-e-quanto-custa http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/ondansetronum-comprar-gen-rico-envio-rapido-pela-net http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/cordil-2-5mg-como-comprar-gen-rico-entrega-r-pida-rep-blica

Video

(Jimmiefup, 2019.01.30 13:33)

Satisfactory day
Recently I found wonderful sites
Video entertaining
<a href=http://faska.top/>anln sex</a>|

Veqew47

(Ropot20, 2019.01.30 08:39)

http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-lincocine-sur-le-net-pas-cher-sans-ordonnance-prix
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-mytadalaf-tadalafil-tarif-tadalafil-pharmacie-en
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-estradiol-2mg-envio-urgente-brasil
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/209151
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/inaspir-salmeterol-donde-puedo-comprar-sin-receta-y-pagar-con
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/ranitidine-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-de-hidroxicarbamida-pre-o-brasil-hydrea-pre
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/eulexin-comprar-barato-eulexin-generico-barato-contra-reembolso
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/cefpodoxima-como-comprar-sin-receta-en-internet-chile-comprar
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-geodon-ziprasidone-20-mg-y-pagar-con-visa
http://dmoney.ru/41464/farmacia-comprar-generico-seguridad-nicaragua-amfidor-generico
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/discount-allopurinol-300-mg-buy-online-where-can-i-order
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/regalis-tadalafil-donde-puedo-comprar-buen-precio-guatemala
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/139350
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-zocor-simvastatin-40-mg-2018-ou-acheter
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-exerdya-ahora-venta-de-exerdya-en
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/comprar-finast-finasteride-sin-receta-y-pagar-con-mastercard
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/cefaclor-comprar-sin-receta-urgente-usa-cefaclor-precios-comprar
https://www.olliesmusic.com/blog/15865/glimepiride-oГ№-en-acheter-achat-de-amaryl/
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/vibramycin-comprar-envio-urgente-brasil-preco-de-vibramycin
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/order-xpandyl-how-to-purchase-tadalafil-in-trusted-pharmacy
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/verapamil-donde-comprar-sin-receta-en-internet-espa-a
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/comprar-filartros-gen-rico-sem-receita-na-internet-portugal
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-ozlodip-sin-receta-en-internet-dominicana

KISS Tour 2019

(KimerBema, 2019.01.29 22:28)

Interested in hardrock? How about KISS? They are on a tour this 2019 year all across the US. Click on <a href=http://kisstourdates.com>KISS Tour</a> to know more about KISS concert in 2019.

Uqeta23

(Luwuc59, 2019.01.29 18:34)

http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/ketoconazol-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/mytadalaf-donde-comprar-sin-receta-mas-barato-espa-a
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cetirizina-onde-comprar-gen-rico-mais-barato-pela-internet-zyrtec
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/order-verapamil-hcl-40-mg-online-best-generic-verapamil-hcl
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/valaciclovir-500-mg-comprar-sin-receta-con-garantia-argentina
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/discount-movon-20mg-order-online-cheapest-generic-movon-veega
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-aristocort-triamcinolone-bon-prix-site-fiable
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/flutamida-onde-comprar-mais-barato-pela-internet
http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/81131
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/buy-clobetasol-15-mg-on-sale-clobetasol-nl-2019-coupons
http://www.facecool.com/profiles/blogs/metaxalone-400-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r
http://dmoney.ru/42431/price-atorvastatin-40mg-online-where-can-order-lipitor-cheap
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-lamotrigine-sin-receta-r
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/clozapina-25-mg-como-puedo-comprar-con-visa-comprar-clozaril-100
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/prazosin-buy-prazosin-2-mg-tablet-buy
http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-generico-cabergolina-sin-receta-de-forma-segura-ecuador
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=28341&qa_1=como-fa%C3%A7o-para-comprar-gen%C3%A9rico-cialis-10-mg-e-quanto-custa
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/risnia-risperidone-comprar-gen-rico-via-internet
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/procaptan-perindopril-comprar-sin-receta-en-internet-usa
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/low-price-melatonin-3-mg-order-online-tablet-melatonin
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-comprar-en-farmacia-online-aprobada-rep-blica-de-costa
http://foodtube.net/profiles/blogs/monoket-isosorbide-mononitrate-como-puedo-comprar-sin-receta-env
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/acheter-cialis-pour-femme-tadalafil-10-mg-site-francais-tadalafil
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-lincomicina-lincocin-gen-rico-sem-prescri
http://brooklynne.net/profiles/blogs/onde-comprar-rozen-diltiazem-com-garantia-na-internet-rep-blica
http://clan.hupshup.com/blogs/post/15971
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/buy-atorvastatin-without-prescription-can-i-purchase-lipitor
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-25mg-livraison-72h-bas-prix-hyzaar-suisse
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/estradiol-1mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un-descuento
https://bemysoul.com/blogs/post/19657

Collection of cheat codes for computer games

(Isisoleou, 2019.01.29 13:37)

Hello, i recommend this site to all gamers <a href="http://www.aelos/web">How to spin cue ball in snooker</a>. On it you can find cheats on pc games

купить дженерики виагра в интернете

(DavidPag, 2019.01.29 09:07)

Определенный бренд Виагра завоевал популярность между многих мужчин. Потом завершения патента на изделие, стал выпускаться дженерик Виагра. В его составе тоже активное вещество – Силденафил. Поэтому манипуляция и эффективность не уступают оригиналу.
Мы предлагаем единственно высококачественную продукцию, поставляемую напрямую через производителя.
Эректильная дисфункция может наступить в любом возрасте. Современные мужчины предварительно 45 лет преимущественно подвержены ей, беспричинно ровно для потенцию влияют: экология, стрессы, вредные привычки, высокий темп жизни, а также психологические, физиологические факторы.

Изделие являются аналогами одноименного препарата. Однако они более эффективные, чем образец и ниже по стоимости. Беспричинно как при их производстве были учтены весь недочеты Виагры.

http://viagry.ru/ - виагра таблетки для мужчин купить штучно

Некоторый мужчины покупают виагру недорого и уже сообразно достоинству оценили преимущества мужской Виагры. Они отмечают, который у них повысилась чутье полового члена, наблюдался приток крови к органу, который приводило к стабильной, устойчивой эрекции, повторное семяизвержение проходило гораздо быстрее. Безвыездно мужчины заметили, который их половая активность увеличилась и ощущения стали более яркими. Это обусловлено действием активного вещества Силденафила, влияющего на семяизвержение естественным через, не нарушая механизмы действия организма человека.
Быть этом, воеже дженерик Виагры начал биться, нуждаться наличие сексуального желание к партнерше. Без этого важного момента изделие неактивен. Это позволяет исключить неприятные моменты, неловкие ситуации.

На нашем сайте http://viagry.ru/ вы в любое век можете обещать, купить Виагру в аптеке валюта для которую гораздо меньше чем в аптеке с быстрой доставкой в любой район.

Доставка песок строительный цена

(CecilPar, 2019.01.29 01:54)


<a href=http://strojtovary.ru/grunt-torf-chernozem.html> <img src="http://strojtovary.ru/media/2016/grunt.png"></a> Грунт - это сыпучий материал состоящий из горные породы, которые в основном используют в строительной деятельности. Грунт бывает: дисперсный, скальный, полускальный. Так же мы предлагаем ряд других строительных материалов и услуг. Купить грунт >>>

<youtube>W5AFW7paniw</youtube>
<a href=>https://www.youtube.com/embed/W5AFW7paniw</a>

Наша компания доставляет все вышеперечисленные виды песка, обеспечивая качественным строительным материалом частных клиентов, организации и компании. Если интересует песок строительный, продажа его ведется в любых требуемых объемах от трех кубов до тысячи кубов, а доставка осуществляется по всей Москве и Московской области.
Мы делаем привлекательное предложение
Песок речной доставкой цена
https://vk.com/strojtovary_ru

Umoyo10

(Sadaw02, 2019.01.28 21:16)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/furosemide-100-mg-en-ligne-bon-marche-commander-securise-acheter http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donepezilo-10mg-donde-comprar-sin-receta-con-seguridad-reino-de http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/buy-avapro-150mg-cheap-how-to-get-avapro-discount-usa http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/salmeterol-0-025mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-env-o http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-dutasterida-0-5mg-sin-receta-con http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-de-cytoxan-cyclophosphamide-melhor-pre-o http://brooklynne.net/profiles/blogs/omeprazol-prilosec-como-posso-comprar-mais-barato-pela-internet http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/loratadina-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido-puerto-rico http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/altace-ramipril-comprar-en-internet-chile-comprar-ramipril-5mg-al http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/sildrate-order-cheap-cheap-real-sildrate-online-buy http://recampus.ning.com/profiles/blogs/tiova-bas-prix-sur-le-net-ou-acheter-tiova-en-toute-securite http://movsam.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-gen-rico-wagra-mastercard-brasil http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/dutasterida-0-5mg-comprar-en-una-farmacia-online-fiable-costa http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/comprar-generico-oxytrol-sin-receta-fiable http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-finast-5-mg-pago-mastercard-usa http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/mesalamine-400mg-order-online-how-to-buy-pentasa-in-trusted http://foodtube.net/profiles/blogs/cianeo-tadalafil-10-mg-onde-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-solupen-dexamethason-com-desconto-brasil http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/metaxalone-400-mg-en-ligne-bon-prix-commander-site-fiable http://www.cavers.club/blogs/post/10297 http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-cloridrato-de-triexifenidil-artane-barato-brasil http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/trecator-sc-livraison-express-moins-cher-acheter-ethionamide-en http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-generico-dali-40-mg-urgente-espa-a

hur ser framfall ut

(hur ser framfall ut, 2019.01.28 17:18)


Attractive part of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or even I achievement you get right of entry to consistently fast.
hur ser framfall ut http://bugmi.se/dermatology/halsband-med-oeppningsbar-berlock.php

Osore49

(Qazaq62, 2019.01.28 12:55)

http://whazzup-u.com/profiles/blogs/order-flagyl-400mg-low-price-where-to-order-metronidazole-safely
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-sin-receta-ahora
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53540&qa_1=sildenafil-citrate-internet-pre%26%23231-sildenafil-citrate
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/buy-bisacodyl-online-cipla-bisacodyl-5mg
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-sollevare-120-mg-com-desconto-internet-rep-blica
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/order-galotam-100mg-cheap-where-to-purchase-sildenafil-citrate
http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-desmopressin-0-01mg-desmopressin-you-can-buy-online-real
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53845&qa_1=vidalista-commander-ordonnance-tadalafil-medicament-ordonnance
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/furosemide-100mg-en-ligne-bon-marche-acheter-livraison-discrete
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-erecta-sildenafil-citrate-sildenafil
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/dasav-donde-puedo-comprar-sin-receta-mas-barato-colombia-comprar
http://brooklynne.net/profiles/blogs/cialis-tadalafil-40mg-sur-internet-bas-prix-acheter-paiement
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-leflunomida-10-mg-sin-receta-con
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/meclizine-como-posso-comprar-envio-24-horas-na-internet-brasil
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-plestazol-100-mg-ahora-usa-plestazol-50-mg-oral
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-150mg-commander-bon-marche-viagra-pour
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/66/12202/comprar-escitan-sildenafil-citra
http://wu-world.com/profiles/blogs/cheap-amoxicillin-clavulanate-250-125-mg-order-online-where-to
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/minocyclina-100-mg-comprar-en-farmacia-online-todo-en
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66237&qa_1=tantrix-sildenafil-citrate-comprar-gen%C3%A9rico-forma-segura
http://soruanaliz.com/index.php/19171/o%C3%B9-acheter-ciavor-60mg-medicaments-en-ligne-tadalafil
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-valaciclovir-gen-rico-melhor-pre-o-online

purchase cialis online no prescription 485 mg

(DominicDuh, 2019.01.28 08:03)

Howdy! <a href=http://cialishql.com/>cialis online</a> <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>valacyclovir</a> <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>prescription drugs without prior prescription</a> great site

Rarac83

(Ecoma37, 2019.01.28 02:07)

http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23188
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viasil-50-mg-barato-na-internet
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-honygra-sildenafil-citrate-sin
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/comprar-duloxetina-gen-rico-pre-o-portugal
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/vigorex-sildenafil-citrate-puedo-comprar-sin-receta-al-mejor
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/sinequan-25mg-onde-comprar-envio-urgente-na-internet-no-brasil
https://www.olliesmusic.com/blog/22513/aciclovir-donde-comprar-envГ­o-gratis-repГєblica-de-panamГЎ/
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-achat-ismo-30mg-vente-de-ismo-en-france
http://property.ning.com/profiles/blogs/cheap-t-fil-40-mg-order-online-where-to-buy-tadalafil-no
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/gelpin-sildenafil-citrate-120-mg-en-ligne-bon-marche-achat-visa
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/purchase-okpower-50-mg-online-okpower-buy-one
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/site-commander-seler-sildenafil-citrate-seler-fabriqu-en-france
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/bon-site-achat-edgon-40mg-acheter-tadalafil-pour-homme
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/novogeniol-ibuprofen-200mg-sur-internet-au-rabais-commander
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19198&qa_1=vygex-commander-vente-vygex-algerie
http://snopeczek.hekko.pl/229850/samnir-cefdinir-300mg-comprar-rapido-republica-nicaragua
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-maxaquin-sin-receta-de
http://football.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-cialis-60-mg-gen-rico-de-confianza-online-rep-blica
http://jaktlumaczyc.pl/71076/comprar-buspirona-10-mg-generico-rapido-brasil
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/zyad-60mg-onde-comprar-gen-rico-on-line-rep-blica-portuguesa
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-videnfil-100-mg-gen-rico-envio-rapido-portugal
http://www.facecool.com/profiles/blogs/o-commander-du-viagra-sildenafil-citrate-acheter-sildenafil
http://social.leembe.com/blogs/post/40852
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/amitriptilina-como-comprar-sin-receta-con-seguridad-honduras
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-h-for-com-garantia-online
http://ggwadvice.com//index.php?qa=52190&qa_1=ip-max-sildenafil-citrate-120-mg-comprar-farmacia-online-us

Uzoma09

(Zesik27, 2019.01.27 15:42)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/purchase-generic-verapamil-hcl-40mg-online-buy-verapamil-hcl
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/parlodel-2-5mg-buy-safely-where-can-i-purchase-bromocriptine-no
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-super-kamagra-100-60mg-online-where-to-purchase-sildenafil
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/comprar-noroxin-norfloxacin-sin-receta-al-mejor-precio-espa-a
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/efil-order-no-prescription-how-to-order-tadalafil-online
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/alpink-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-en-farmacia-online
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-vilas-en-ligne-vilas-boite-de-8-prix
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/cianeo-como-comprar-barato-brasil
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/order-erectol-plus-120mg-without-rx-buy-erectol-plus-popular
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/order-thorazine-ordering-thorazine-online-with-cod
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/rezum-130mg-como-puedo-comprar-sin-receta-buen-precio-uruguay
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/zuandol-order-online-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate-in

online dating in bareilly

(Cathydrype, 2019.01.27 12:37)

diary of a dating addict
why is carbon dating so important

<a href=http://www.dating-experts.icu/4/164.php>funny dating interests</a>
dating sites whitehaven
best free dating apps top
dating rochester uk

Раскрутка сайта. Дешевле, чем в фирме!

(SEOTOPpi, 2019.01.27 10:17)

Доброго времени! Меня зовут Вадим. Мне нравится ваш сайт, только вот его посещаемость не очень. Вы согласны?

Хочу предложить вам свою помощь. Сделаю продвижение сайта в Яндексе и Google по ключевым словам методом наращивания ссылок из многих источников (форумов, профилей, статей, комментариев и т.д). Стоимость моей услуги 9800 руб., что вполне адекватная и составляет в 2-3 раза дешевле ценника в так называемых "сео-фирмах".

От вас потребуется лишь ссылка на ваш сайт и ключевые слова, по которым нужно продвигать. Если их нет, то можем взять из счетчика ЯндексМетрики. Ну и какой-нибудь более быстрый способ общения (скайп, ICQ, вайбер). Если вы хотите поднять позиции и трафик своего сайта, то пожалуйста, напишите мне письмо с темой "Продвижение сайта 2019" на E-mail: proxrum#@#mail.ru (2 знака # уберите).

С Уважением, Вадим.

bumser pa brystet

(bumser pa brystet, 2019.01.25 03:51)


For latest information you have to pay a visit world wide web and on world-wide-web I found this web page as a finest site for most recent updates.
bumser pa brystet livava.se/news-about-health/cykelfaelg-28-tum.php

buy cialis pills online 95 mg

(Albertsot, 2019.01.24 17:21)

buy cialis usa
<a href=http://cialishql.com/>cialis online</a>
buy tadalafil pills
<a href=http://cialishql.com/#>buy tadalafil</a>
cialis

Basic option trading youtube

(FrancisDaL, 2019.01.24 06:06)

Binary options trading:
<a href=http://ivesarchshru.cf/binary-option-trading-for-dummies-750803.html>Employee stock options value</a> <a href=http://exunji.tk/selling-restricted-stock-options-178886.html>Making money with options trading</a> <a href=http://tierininta.cf/best-call-options-to-buy-684996.html>Binary options brokers forum</a> - What Are Binary Options?
http://tapiuzados.cf

<a href=http://ckamels.tk/union-bank-of-india-forex-officer-690040.html>Emu forex india pvt ltd</a>
<a href=http://rebelstudio.ml/online-forex-investment-340209.html>Free forex forecast indicator</a>
<a href=http://speeddatingairzg.cf/stock-options-estimator-784735.html>Options trading software canada</a>

http://saltlickgoodstand.ga

<a href=http://algorun.top/sGnYkF><img src="http://binaererobotter.dk/wp-content/uploads/2016/06/trading-binary-options.jpg"></a>

http://patchworktutorials.ga

Download Showbox APK for PC

(ShowSat, 2019.01.23 23:36)

In 2019 there are lot of films are going to be released. Obviously, there are Avengers part 2, new Star Wars Episode 9 and many others. These are films that every person wants to see, but sometimes you can miss it.It is where applications come in handy you can watch a movies for free. Btw, looking for the best app to watch free movies on your iOS phone? Then your should check Showbox app. This is the most famous app today that has a big library of tv shows and films. This app is also available for Windows users. But your need to download it first to enjoy free films <a href=http://showbox-all.com>http://showbox-all.com</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »