Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mezap09

(Socam28, 2019.02.04 16:09)

http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-25mg-livraison-discrete-acheter-aldactone-cheque
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/order-nefryl-5-mg-how-to-order-oxybutynin-cheap
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-gen-rico-1
http://property.ning.com/profiles/blogs/donepezila-5mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-entrega-r
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/cordarone-bon-marche-sur-internet-securise-prix-cordarone-en
http://medioteca.com.ar/blogs/post/47558
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-orgodenafil-sildenafil-citrate-sin-receta-al
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialove-20-mg-sin-receta
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/pioglitazona-15mg-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-biaxin-clarithromycin-sem-prescri-o
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/super-kamagra-como-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-andorra
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-furosemide-achat-lasix-par-bitcoin
http://www.connect2fight.com/blogs/452/8953/order-bimatoprost-3mg-can-i-buy-bimatoprost-in-approved-pharm
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/lopressor-50-mg-pharmacie-acheter-en-ligne-rapide-pharmacie
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/o-commander-voveran-sr-diclofenac-voveran-sr-pas-cher-pharmacie
http://brooklynne.net/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-cartia-xt-diltiazem-hcl-acheter-diltiazem
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/order-salmeterol-fluticasone-500-50mg-on-sale-how-to-buy-advair
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=32454&qa_1=rulide-roxithromycin-commander-rapide-rulide-france-pharmacie
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-drospirenona
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/baclofene-en-ligne-bon-marche-acheter-securise-baclofen-prix
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-carbamazepine-100mg
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-de-patrex-sildenafil-citrate-150-mg-en-ligne-site-fiable-ou
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-disulfiram-gen-rico-n-o-precisa-receita
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/buy-triamcinolone-no-rx-how-to-buy-triamcinolone-uk-safely

buy cialis no prescription 76 mg

(Craignon, 2019.02.04 15:06)

Hi! <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis online</a> <a href=http://cialismpl.com/>buy cialis no rx</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy propecia usa</a> beneficial internet site

purchase tadalafil 169 mg

(Craignon, 2019.02.04 10:49)

Hello there! <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis no prescription</a> <a href=http://cialismpl.com/>buy cialis with no prescription</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy generic propecia</a> excellent website

buy generic cialis 404 mg

(Craignon, 2019.02.04 06:29)

Howdy! <a href=http://cialissmx.com/>buy generic cialis</a> <a href=http://cialismpl.com/>buy tadalafil pills</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy propecia pills online</a> very good web page

Numon50

(Awuvo99, 2019.02.04 05:41)

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/dutasterida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-seguridad-m-xico
http://dmoney.ru/49390/realizar-pedido-davigor-sildenafil-citrate-receta-urgente
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/methotrexate-order-cheap-mail-order-methotrexate-with
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/imdur-60-mg-puedo-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-chile
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ethionamide-250mg-sin-receta-al-mejor-precio
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/lithium-carbonate-300mg-order-without-rx-can-i-order-eskalith
http://dmoney.ru/50907/donde-la-orden-grifulvin-250mg-sin-receta-calidad-nicaragua
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/phoslo-667mg-donde-puedo-comprar-con-seguridad-ecuador-comprar
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-ceftin-500mg-on-sale-cheap-ceftin-india
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-novamoxin-250mg-con-seguridad
http://property.ning.com/profiles/blogs/ditropan-oxybutynin-o-acheter-commande-oxybutynin
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-amlodipine-bas-prix-mastercard-prix-amlodipine
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-inderal-20mg-en-ligne-inderal-en-ligne-acheter
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/rulide-roxithromycin-150mg-como-posso-comprar-gen-rico-melhor-pre
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/viagra-gold-sildenafil-citrate-800-mg-onde-comprar-gen-rico-r
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-tretinoina-05mg-gen-rico-com-desconto-on-line
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-cefdinir-omnicef-300mg-online-brasil
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/tadasure-tadalafil-acheter-securise-vente-de-tadasure-en-suisse
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/cheap-meloxicam-15-mg-order-online-where-to-buy-mobic-fast
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/buy-tadonis-60-mg-cheap-where-can-i-order-tadalafil-in-trusted
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/lioresal-baclofen-10-mg-puedo-comprar-sin-receta-de-confianza
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/viagra-120mg-acheter-viagra-a-quel-prix
http://bricolocal.com/profiles/blogs/achat-express-acide-ursodesoxycholique-300-mg-ou-trouver-du-acide
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/lutoral-como-comprar-r-pido
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/celeste-40mg-onde-comprar-e-quanto-custa-na-internet-no-brasil
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/buy-azelastine-online-how-to-order-astelin-quick-shipping
http://www.facecool.com/profiles/blogs/microzide-12-5mg-puedo-comprar-por-internet-chile-comprar

xxx_video

(Tina_kaf, 2019.02.04 03:53)

How are you, we have many free porn video and foto:
http://phoenix108.com

purchase cialis 221 mg

(Craignon, 2019.02.04 02:37)

Hi! <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis uk</a> <a href=http://cialismpl.com/>buy tadalafil</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>purchase finasteride</a> beneficial internet site

buy cialis no prescription 425 mg

(Craignon, 2019.02.03 23:09)

Hi! <a href=http://cialissmx.com/>tadalafil</a> <a href=http://cialismpl.com/>cialis online</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy finasteride no prescription</a> excellent site

buy cialis usa 309 mg

(Craignon, 2019.02.03 19:25)

Hi there! <a href=http://cialissmx.com/>buy tadalafil no prescription</a> <a href=http://cialismpl.com/>buy cialis medication</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy propecia no rx</a> great internet site

Test

(KattyGluk, 2019.02.03 18:15)

buy cialis medication 331 mg

(Craignon, 2019.02.03 12:31)

Howdy! <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis uk</a> <a href=http://cialismpl.com/>cialis</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>order finasteride</a> very good internet site

Ucuzi17

(Ehiku96, 2019.02.03 11:43)

http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zyban-bupropion-150mg
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-isoptin-sr-verapamil-120mg-sem-receita
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-levlen-0-03-0-15mg-con
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/azelastine-buy-online-where-to-order-astelin-cheap
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-brodil-env-o-gratis-usa
http://soruanaliz.com/index.php/26611/sildamax-sildenafil-comprar-confianza-sildamax-farmacia
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-roxitromicina-150mg-sin-receta
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-30-mg-como-comprar-r-pido-via-internet-brasil
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-apodefil-sin-receta-buen-precio
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/134026
http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-toprol-metoprolol-25mg-ahora-costa-rica
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-maotil-selegiline-buen-precio-comprar-maotil
http://brooklynne.net/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-danazol-200-mg-gen-rico-pela-internet-no
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/buy-etodolac-200mg-no-rx-where-to-get-cheap-etodolac
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/purchase-amitriptyline-25-mg-online-amitriptyline-50-mg-purchase
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-nolvadex-tamoxifen-10mg-buen-precio
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/valproic-acid-500mg-en-ligne-bas-prix-achat-livraison-gratuit
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ribavirina-sin-receta-de-confianza-principat-d
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-cabergolina-dostinex-on-line-no-brasil
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-mellaril-10-mg-gen-rico-e-quanto-custa-on-line
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-do-clomid-barato-na-internet-brasil
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-zidovudine-sin-receta-en-l-nea

Ozege55

(Anexe11, 2019.02.03 02:13)

http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/136966
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-levaquin-levofloxacin-500mg
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/erectimax-livraison-express-bas-prix-erectimax-sans-ordonnance-en
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-novamin-5-mg-urgente-prochlorperazine-5mg-pre
http://showmeanswer.com/index.php?qa=42881&qa_1=farmacia-online-comprar-generico-orlistat-receta-urgente
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-furosemida-de-calidad-usa
http://property.ning.com/profiles/blogs/snafi-60mg-donde-comprar-de-forma-segura-puerto-rico
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-nipatra-sildenafil-citrate-de-forma-segura-no-brasil
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-aripiprazole-aripiprazole-ou-abilify-sans-ordonnance
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/order-bimat-3mg-safely-how-to-buy-bimatoprost-in-verified
https://sman1gomoker.sch.id/qtoa/index.php?qa=139192&qa_1=manforce-rep%C3%BAblica-comprar-sildenafil-citrate-medicfarm
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/genozym-100mg-order-safely-where-to-buy-genozym-online-to-us
http://soruanaliz.com/index.php/25972/clorambucilo-comprar-sin-receta-r%C3%A1pido-m%C3%A9xico
http://medioteca.com.ar/blogs/post/42653
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zydafil-sin-receta-y-pagar-con-mastercard-usa
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-avanafilo-entrega-r-pida-chile
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-en-ligne-uricon-bas-prix-site-fiable-buying
http://property.ning.com/profiles/blogs/ventolin-4mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-en-internet-argentina
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/comprar-baclofen-gen-rico-pre-o-pela-net-portugal
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/order-chlorpromazine-100mg-online-buy-chlorpromazine-once-a-day
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-o-gen-rico-do-feldene-r-pido-on-line
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/cetirizina-10mg-comprar-en-farmacia-online-todo-en-medicamentos
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-avodart-dutasteride-sin-receta-online

Texej59

(Noted00, 2019.02.02 15:39)

http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/tadafast-tadalafil-donde-comprar-sin-receta-buen-precio-republica http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-verventi-sildenafil-citrate-25mg-gen-rico-sem-receita http://answers.codelair.com/29386/combivent-ipratropium-bromide-albuterol-sulfate-comprar http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-famotidina-pepcid-sem-receita-brasil-pepcid http://showmeanswer.com/index.php?qa=48021&qa_1=site-pour-commander-norizec-glimepiride-norizec-ligne-suisse http://www.libertyxchange.com/blogs/post/115198 http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/site-achat-spironolactone-acheter-aldactone-100-suisse-en-ligne http://soruanaliz.com/index.php/26924/farmacia-online-comprar-generico-receta-forma-segura-espa%C3%B1a http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/75/14244/primidona-250mg-como-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-onlin http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-trandate-labetalol-de http://quainv.com/blogs/post/52209#sthash.TVtNBq0v.Cxjrmqun.dpbs http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-furosemida-40-mg-sin-receta-online-republica-dominicana http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/nolvadex-tamoxifen-bon-prix-et-site-fiable-achat-nolvadex-libre http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tagil-tadalafil-40mg-o-en-acheter-tadalafil-10-comprime-pellicule http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/novosil-o-commander-bon-marche-doctissimo-novosil-generique http://korsika.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-acyclovir-al-mejor-precio-el-salvador http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/avanafil-dapoxetina-200-60-mg-donde-puedo-comprar-urgente-espa-a http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-cefadroxilo-sin-receta-env-o-urgente-uruguay http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-cefixima-sin-receta-de-confianza http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-synalis-tadalafil-10-mg-de-forma-segura-pela-net http://destinosexotico.com/blogs/post/64052 http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadact-tadalafil-40-mg-ahora-m-xico http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/zovast-40mg-como-comprar-envio-rapido-rep-blica-federativa-do http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-tretinoina-r-pido-m-xico http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/glipizide-donde-puedo-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-puerto

smink for rosacea hud

(smink for rosacea hud, 2019.02.02 10:42)


Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.
smink for rosacea hud http://baokep.se/cream-for-skin-care/nars-foundation-kicks.php

скачать фифа

(beauragvaf, 2019.02.02 09:24)

Очень забавная информация

---
Я — этого же мнения. скачать фифа, скачать фифа или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>кряк на фифа 15</a> скачать fifa

Esugo36

(Aqedo58, 2019.02.02 05:56)

https://infinito-particular22.tumblr.com
https://unachispaesuficiente.tumblr.com
https://snowonesix.tumblr.com
https://fernanda-lluz.tumblr.com
https://xaxxaia.tumblr.com
https://jayminde.tumblr.com
https://kiarasa0r.tumblr.com
https://francais-formidable.tumblr.com
https://letsupload.tumblr.com
https://rozzsylvian1334.tumblr.com
https://egyedul-a-melyben-mindorokre.tumblr.com
https://the-glass-flamenco.tumblr.com
https://s-kippp.tumblr.com
https://flow3r-b0y.tumblr.com
https://purgatorium-s.tumblr.com
https://shyrosexo.tumblr.com

HomeLoans1

(Jasonagoma, 2019.02.02 05:53)

Crystal and Nick are especially sweet and kind. I might not want to need Moneytree’s service, but I am grateful they are available. The Division Moneytree and Traders Joe’s are the two places of business I feel I can count on: nice, helpful, friendly people.
http://homeloan-pros.com/

http://homeloan-pros.com/2019/01/15/cash-advance-loan-georgetown
http://homeloan-pros.com/2019/01/17/approved-cash-advance-ontario
http://homeloan-pros.com/2019/01/31/magnum-cash-advance-richmond
http://homeloan-pros.com/2019/01/30/instant-cash-advance-honolulu
http://homeloan-pros.com/2019/01/23/cash-advance-america-gaithersburg
http://homeloan-pros.com/2019/01/18/ace-cash-advance-boulder
http://homeloan-pros.com/2019/01/28/cash-advance-loans-mankato

HomeLoan is the best provider of payday loans and other financial services.

Vokaf20

(Kebus23, 2019.02.01 08:25)

https://mexxzj.tumblr.com https://colineveryday.tumblr.com https://intrxsiverium.tumblr.com https://mourningwinter.tumblr.com https://the-techiegirl.tumblr.com https://lvxuxv.tumblr.com https://heartbreakdubb.tumblr.com https://umameninadeboa.tumblr.com https://01-maddy-12.tumblr.com https://devon-m83.tumblr.com https://islesofstars.tumblr.com https://algoll.tumblr.com https://scarletwolves7.tumblr.com https://letsupload.tumblr.com https://rozzsylvian1334.tumblr.com https://ciencia--de--la--lluvia.tumblr.com

Hequm04

(Xamok17, 2019.01.31 08:43)

http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/veraptin-80-mg-en-ligne-pas-cher-commander-livraison-gratuit-prix http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-aciclovir-200mg-fiable http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/lotrisone-10-mg-onde-comprar-mais-barato-no-brasil http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/comprar-persantine-r-pido-online http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/cheap-chlorambucil-2mg-buy-online-chlorambucil-to-buy-no http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-hidroxicarbamida-500mg-urgente http://bioimagingcore.be/q2a/64463/metoprolol-comprar-una-farmacia-online-con-env%C3%ADo-gratis-usa http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/mytadalaf-tadalafil-40mg-como-comprar-en-farmacia-online-paraguay http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cyvel-tadalafil-mas-barato http://whazzup-u.com/profiles/blogs/t-fil-tadalafil-20mg-en-ligne-bas-prix-commander-sans-ordonnance http://movsam.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-utrogestran-progesterone-100mg-prix-tunisie http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-cialis-60mg-gen-rico-barato-via-internet-no-brasil http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-cipro-250mg-safe-place-to-buy-generic-cipro-online http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-red-viagra-200-mg-sin-receta-env-o-libre http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/6794


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »