Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mujom46

(Owepo73, 2019.02.10 03:32)

http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-hydroxyzin-sin-receta-con
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-minocin-100-mg-urgente
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-hydrochlorothiazide-5-12-5mg-sans-ordonnance-commander
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zantac-ahora-espa-a-comprar-zantac-generico-por
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-combivent-0-1-mg-ipratropium-bromide-albuterol
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/order-disulfiram-500mg-order-disulfiram-online-fast-delivery
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-naxuril-sin-receta-entrega-r-pida-uruguay
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-floxin
http://soruanaliz.com/index.php/20391/achat-express-crestor-20mg-ou-acheter-crestor-maroc
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/lamotrigina-100mg-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-flomax-sin-receta-env-o-urgente-estados-unidos
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/purchase-generic-ezetrol-10-mg-online-ordering-ezetrol-from
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-dapoxetina-90-mg-gen-rico-online-rep
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-cardarone-amiodarone-200mg-sin-receta-mas
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lincocin-neo-lincomycin-sin-receta
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadact-urgente-chile-comprar-tadact
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-alophen-5-mg-urgente-ecuador
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-cetirizina-zyrtec-gen-rico-online-no

purchase cialis 307 mg

(JamesAmuct, 2019.02.10 01:39)

Hi there! <a href=http://cialismpl.com/#buy-tadalafil-no-prescription>where buy cialis</a> great web page.

СТО в Минске

(AlbertInfam, 2019.02.09 17:42)

сто минск
развал схождение минск
замена масла минск
покраска авто
замена масла
<a href=https://1rs.by/>замена масла в двигателе</a>
<a href=https://1rs.by/>ремонт подвески минск</a>
<a href=https://1rs.by/>сто минск</a>
<a href=https://1rs.by/>ремонт бампера</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>покраска авто покраска авто</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/remont-glushitelya-krugovoy-shov/>ремонт глушителя ремонт глушителя</a>
<a href=https://1rs.by/>автосервис минск</a>

кузовной ремонт минск
кузовной ремонт
сто в минске
все сто минск
ремонт тормозной системы минск
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>замена тормозных дисков замена тормозных шлангов</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>замена тормозных шлангов стоимость тормозных дисков</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>замена тормозных барабанов замена тормозных дисков</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>замена тормозных барабанов замена тормозных шлангов</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>тормозных дисков замена тормозных шлангов стоимость</a>

замена тормозных колодок
кузовной ремонт в минске
ремонт ходовой части автомобиля
замена масла в акпп
замена масла в коробке
полная покраска авто минск
лучший кузовной ремонт в минске
кузовной ремонт и покраска авто в минске
ремонт подвески в минске
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>подвеска автомобиля сто в минске</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>подвеска автомобиля замена сайлентблока</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>замена стоек замена шаровой опоры стоимость</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>замена амортизаторов замена втулок стабилизатора</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>замена сайлентблока замена сайлентблока подрамника</a>

замена масла в двигателе
замена масла в коробке передач
масло в акпп
стоимость замены масла

<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>антикорозийка для авто какая лучше цена проварить днище</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>ремонт порога автомобиля цена кузовной ремонт авто</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>ремонт порога стоимость дно машины заварить цена</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>заварить пороги на машине цена сколько стоит переварить</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>заварить пороги на машине цена сколько стоит заварить пороги</a>


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


<a href=http://astra-electric.ru/index.php?controller=product&id_product=80>перфоуголок кабельный канал</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?controller=product&id_product=73>металлические лотки лоток кабельный нлп</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=42&controller=category>лотки лестничные дкс лотки электромонтажные</a>
<a href=astra-electric.ru/index.php?controller=product&id_product=73>короб кабельный перфорированный профиль</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&controller=product>короб кп лотки перфорированные</a>

buy cialis online 55 mg

(JamesAmuct, 2019.02.08 22:43)

Howdy! <a href=http://cialismpl.com/#purchase-tadalafil>purchase cialis</a> good website.

buy cialis with no prescription 290 mg

(JamesAmuct, 2019.02.08 13:40)

Hello! <a href=http://cialismpl.com/#buy-generic-cialis>tadalafil</a> very good site.

purchase tadalafil 324 mg

(JamesAmuct, 2019.02.08 09:06)

Howdy! <a href=http://cialismpl.com/#buy-cialis-pills-online>where buy cialis</a> very good site.

skins cs go buy

(skins cs go buy, 2019.02.08 01:33)


Hi to all, the contents present at this web site are truly awesome for people knowledge, well, keep up the good work fellows.
skins cs go buy http://bugmi.se/healthy-legs/rabarbermuffins-med-vit-choklad.php

Yezij21

(Ogoca80, 2019.02.08 01:26)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-bimatoprost-3-mg-sin-receta-de-calidad-uruguay
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/zilfic-sildenafil-citrate-120mg-como-comprar-sin-receta-con
http://ggwadvice.com//index.php?qa=64040&qa_1=sildenafilo-dapoxetina-comprar-farmacia-linea-mismo-espa%C3%B1a
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/low-price-jilkon-4-mg-buy-online-can-i-buy-galantamine-cheap
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-aricept-donepezil-5-mg-sin-receta-con
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-fexofenadina-allegra-entrega-48h-rep-blica
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-cialestine-tadalafil-60-mg-cialestine
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/buy-ceftinex-how-can-i-order-cefdinir-free-delivery
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/zydafil-como-comprar-sin-receta-con-seguridad-espa-a
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/baclofen-10mg-order-cheap-cheap-online-baclofen-pills
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/commander-azulfidine-sulfasalazine-500-mg-en-ligne-vente
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-clomifeno-25mg-sin-receta-de-forma-segura
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/metocarbamol-buy-online-buy-metocarbamol-advice

cialis online 325 mg

(JamesAmuct, 2019.02.08 00:24)

Howdy! <a href=http://cialismpl.com/#cialis-online>buy cialis online</a> great web page.

online pharmacy uk 441 mg

(JamesAmuct, 2019.02.07 03:35)

Hi! <a href=http://onlineuspharmacies.party/#mail-order-prescriptions-from-canada>pharmacy tech school online</a> excellent website.

Lactate multi-organ ideal ventriculo-peritoneal oil.

(uzezago, 2019.02.06 21:20)

http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

Imile39

(Bawur11, 2019.02.06 15:49)

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cefaclor-pago-visa-m-xico-comprar-ceclor-375mg
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/gastrobid-continus-metoclopramide-livraison-express-bon-prix
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-olanzapina-pago-mastercard
http://answers.codelair.com/30612/acheter-hydrochlorothiazide-hydrochlorothiazide-generique
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/apo-minocycline-minocycline-50mg-como-posso-comprar-sem-receita
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-130-mg-como-puedo-comprar-sin-receta
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/comprar-ventolin-gen-rico-on-line
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/d-nde-comprar-parlodel-bromocriptine-sin-receta-de-confianza-espa
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-lithium-300-mg-baisse-prix-le-prix-de-lithium-en
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/discount-prochlorperazine-5mg-order-online-prochlorperazine
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/microzide-como-comprar-na-internet-brasil
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/oxcarbazepin-300mg-comprar-de-confianza-online-no-brasil
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-mometasone-entrega-r

It adenomas, responses cytokines; details tremors?

(ikajinexece, 2019.02.06 08:20)

http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

Xihox24

(Fosaz96, 2019.02.06 02:33)

http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/sildenon-o-commander-acheter-1-pilule-sildenafil-citrate https://www.olliesmusic.com/blog/12505/indomethacin-25mg-oГ№-commander-en-ligne-acheter-indomethacin-en-toute-confi/ http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-100-mg-gen http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/lisitec-lisinopril-en-ligne-baisse-prix-achat-sans-ordonnance http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-diuren-entrega-r-pida-chile http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-flomax-entrega-r-pida-puerto-rico http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/bisacodyl-5-mg-o-en-acheter-bon-prix-generique-bisacodyl-sans http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-indocin-indomethacin-50mg-gen-rico-envio-urgente-na http://whazzup-u.com/profiles/blogs/discount-cefaclor-250-mg-order-online-how-to-purchase-ceclor-cd http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/atlagra-150mg-en-ligne-pas-cher-acheter-sans-ordonnance-atlagra http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/dramamine-dimenhydrinate-puedo-comprar-sin-receta-buen-precio http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/order-discount-valparin-500mg-how-can-i-purchase-valproic-acid-no http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-duplicam-gen-rico-de-forma-segura http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-vardenafil-dapoxetina-en-internet-venezuela http://socialchangesa.com/blogs/post/72887 http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/betametasona-clotrimazol-lotrisone-10mg-onde-comprar-na-internet http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-bipomax-100mg-de-calidad-rep-blica https://sman1gomoker.sch.id/qtoa/index.php?qa=138564&qa_1=virnagza-fort-20-mg-puedo-comprar-sin-receta-fiable-honduras http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/laribax-200mg-o-achat-g-nerique-laribax http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=28111&qa_1=etoricoxibe-gen%C3%A9rico-etoricoxibe http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-cialysin-tadalafil-com-desconto-via http://bricolocal.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-detrol-la-tolterodine-gen-rico-e-quanto http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/piridostigmina-onde-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-naproxeno-naprosyn-gen-rico-urgente http://property.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-levitra-soft-pas-cher-site-fiable-commander-levitra http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/piroalgin-10mg-order-where-to-buy-piroxicam-in-approved-medstore http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-glaucostat-gen-rico-envio-24-horas-brasil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/naltrexona-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialis-diario-sin-receta http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-venlafaxin-envio-rapido-brasil

X-ray praziquantel surprising, derivatives needlessly.

(eudaohalioqud, 2019.02.06 01:15)

http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

The sensitivities thicker seizure-free laughing plaque virus.

(idaykesaegmo, 2019.02.05 13:26)

http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

Если Вы ищете балконные двери красноярск, выбор очевиден

(Tiffanyuphow, 2019.02.05 09:40)

Ищете входные двери герда ?
Выбор очевиден ! http://zasov-zavesaglazok.icu
Только у нас лучшие цены и условия.
Индивидуальный подход и отношение к каждому клиенту!

<a href=http://zavesifurnituradverj.icu>уплотнитель для балконной двери</a>

Z-plasty specimen, think, vestibular frequent, characteristic.

(apuhivicwz, 2019.02.05 00:59)

http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

fa smalare lar pa 2 veckor

(fa smalare lar pa 2 veckor, 2019.02.04 22:27)


Hello there, I do believe your web site could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, excellent blog!
fa smalare lar pa 2 veckor http://lessred.se/phlebeurysm/date-de-fertilite-chez-la-femme.php

buy tadalafil pills 298 mg

(Craignon, 2019.02.04 19:18)

Hi there! <a href=http://cialissmx.com/>order tadalafil</a> <a href=http://cialismpl.com/>order tadalafil</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>order propecia</a> great internet site


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »