Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

energy armor storlek

(energy armor storlek, 2019.03.10 01:57)


Greetings from Los angeles! I'm bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!
energy armor storlek livava.se/healthy-legs/energy-armor-storlek.php

propecia online medication 60 mg

(RobertCow, 2019.03.10 00:43)

Hello! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/#buy-finasteride-pills>propecia cheap fast shipping</a> good web page.

Only informers, inflexibility droops enclosure afterwards?

(alaoakezu, 2019.03.09 20:04)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

XEvil 4.0 solve more than 8400 type of CAPTCHAs

(Sharonsob, 2019.03.09 10:22)

Absolutely NEW update of captcha breaking software "XRumer 16.0 + XEvil 4.0":
captchas solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

Good luck!

Hey site

(Garlandtix, 2019.03.08 17:41)

......<a href=http://ctcmetar.ru/>:)</a>

online canadian pharmacy viagra 276 mg

(RobertInite, 2019.03.07 19:44)

Hello there! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/#buy-valtrex-500-mg>compound pharmacy online</a> very good internet site.

ica solvesborg oppettider

(ica solvesborg oppettider, 2019.03.06 07:16)


It's an remarkable post for all the internet users; they will take advantage from it I am sure.
ica solvesborg oppettider baokep.se/phlebeurysm/perle-bleue-kraem.php

incest-gay-toons

(forekozates95, 2019.03.03 08:43)


<a href=http://bobcurranracing.com/for-russian-woman-brides>for-russian-woman-brides</a>

Most pheasant's babies; travel-related sarcoidosis.

(alegehexesuja, 2019.03.03 08:39)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

скачать fifa

(potepa, 2019.03.03 00:47)

Раньше я думал иначе, благодарю за информацию.

---
Какие нужные слова... супер, отличная мысль скачать фифа, скачать фифа или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>скачать fifa 15 c таблеткой</a> скачать fifa

Alena Ivantsova-Chelovak Dojdya 1997 ParadiSe Kinozal TV

(Essetritext, 2019.03.02 17:30)

Download: http://evale.com.br/anime/familiar-of-zero - Familiar Of Zero .
Lose Weight Detox Heal - Proven Yet Little Known Remedies
Watch http://allresumes.net.au/episode/the-good-doctor-saison-2-episode-16-5481/ - 2x16 saison x Г©pisode The Good Doctor online.
Loopmasters DJ Mixtools 20 - Dubstep Vol. 2
Streaming http://guriasdacasa.com.br/genre/thrash metal/ - Thrash Metal .
Documentario
Torent http://pkrford.com/search_keywords_harnwegserkrankungen.html - Harnwegserkrankungen .
The New Perspective on Paul
http://sufeiduo.com/essays/When-Has-Hardwork-Paid-Of-For-1491341.html - When Has Hardwork Paid of for You
http://sufeiduo.com/essays/Economic-Revision-Notes-1523948.html - Economic Revision Notes - 4669 Words
http://abugida-academy.com/writing-paper/student-role-in-election-essays/ - Student Role In Election Essays

The eccentrically uterus: doing bunion, varieties.

(ilotoxijije, 2019.03.01 08:38)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

скачать фифа

(critanJef, 2019.02.28 23:25)

Полностью разделяю Ваше мнение. В этом что-то есть и мне кажется это отличная идея. Я согласен с Вами.

---
Очень хорошая мысль скачать фифа, скачать fifa а также <a href=http://15fifa.ru/>сайт ea sports</a> скачать фифа

valtrex online 424 mg

(NormanLaphy, 2019.02.27 19:07)

Howdy! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>purchase valtrex</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>propecia cheap</a> <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>pharmacy canada</a> good web site

Need tree service?

(AndrewTwike1, 2019.02.27 10:41)

<a href=https://www.google.com/maps/place/Sam's Tree & Landscape, LLC/@47.7445062,-117.4142949,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x549e1c5607f35023:0xad86086abb2c142e!8m2!3d47.7445062!4d-117.4121062>tree service spokane</a>

Free sex is near! Anal blowjob classic

(Stephaabnof, 2019.02.27 09:24)

Hi, we launched a new project. Divorced girls want sex! If interested come in http://bestgirls.iseekyou.today/?utm_source=5c167d5db0354&track=blowjob

purchase valtrex online no prescription 358 mg

(NormanLaphy, 2019.02.27 07:57)

Hello! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>order valtrex</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>where buy propecia</a> <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>no prescription pharmacy canada</a> great site

buy valacyclovir online 241 mg

(NormanLaphy, 2019.02.26 08:26)

Hello! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>where buy valtrex</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>order propecia</a> <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>online pharmacy canada</a> good internet site

valacyclovir 214 mg

(NormanLaphy, 2019.02.26 03:19)

Hi there! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>buy valtrex pills online</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>order finasteride</a> <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>northwest pharmacy</a> beneficial web page

Совсем не лишняя информация

(DiannaGlada, 2019.02.25 06:26)

Интересные веб ресурсы:
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/chem-otmit-yod-s-linoleuma.php>чем отмыть йод с линолеума</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/proizvoditeli-sredstv-dlya-mitya.php>производители средств для мытья</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/coffee-clean-chistyashee-sredstvo.php>coffee clean чистящее средство</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/podachi-moyushego-sredstva.php>подачи моющего средства</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/sredstvo-dlya-mitya-posudi-aos-tsena.php>средство для мытья посуды аос цена</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/kak-otmit-krasku-s-odezhdi-zasohshuyu.php>как отмыть краску с одежды засохшую</a>
<a href=http://vcleanspot.lunch2you.ru/sredstvo-dlya-mitya-konditsionera.php>средство для мытья кондиционера</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »