Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hey site

(Richardjuina, 2019.03.29 17:37)

......<a href=http://hleb-produkt.ru/>:)</a>

steroids best online pharmacy 59 mg

(Warrenirons, 2019.03.28 19:54)

Hello! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>best canadian best online pharmacy reviews</a> beneficial website http://onlinepharmaciescanadarx.com

як обiйти блокуваня вк однокласникив

(NazarPlumb, 2019.03.28 16:04)

як обiйти блокуваня вк однокласникив: https://texnoera.com/yak-obiity-blokuvannia-vk-ok-i-yandex-v-ukraini

Asoru85

(Zubir25, 2019.03.27 12:38)

http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/sparfloxacin-kaufen-in-der-apotheke-online-best-tigung
http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-super-kamagra-sin-receta-con-garantia-espa-a
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-aralen-chloroquine-phosphate-250mg-sin-receta
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/sumitran-order-online-50-mg-sumitran-for-sale
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/danazol-comprar-en-una-farmacia-online-aprobada
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-minociclina-100mg-r-pido-colombia
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/zyrtec-cetirizine-comprar-sin-receta-r-pido-el-salvador-donde
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-lomefloxacina-400mg-r
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-losartan-hidroclorotiazida-sin-receta-online
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/metoclopramida-10mg-comprar-en-una-farmacia-online-confirmaci-n-r
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zithromax-azithromycin-mas-barato
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/naproxene-500-mg-en-ligne-achat-sans-ordonnance-vente-naprelan-en
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-amoxicillin-y
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/griseofulvine-250mg-o-achat-pharmacie-vente-de-griseofulvine-en
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-bimatoprost-urgente
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/392136
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/desmopressin-online-bestellen-ohne-rezept-schweizerische
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clonidine-0-1-mg-sin
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/apo-minocycline-minocycline-donde-comprar-y-pagar-con-bitcoin
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-salbutamol-2mg-forum-acheter-du-ventolin
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-incardel-acarbose-25mg-acarbose-vente
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/achat-express-cialis-tadalafil-tadalafil-60-belgique-acheter
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sideral-sin-receta-online-usa-donde-poder

viagra online canadian pharmacy 231 mg

(Warrenirons, 2019.03.27 08:16)

Hello there! <a href=http://trustonlinepharmacies.com/>cvs pharmacy online application</a> great internet site http://trustonlinepharmacies.com

cialis to submit any questions

(SMatrustth, 2019.03.27 05:50)

get <a href="https://generic-cialis-40-mg.com/#">generic cialis</a> that the expiration date | [URL=https://generic-cialis-40-mg.com/# - cialis 40 mg generic[/URL - of a conventional toilet

chokladtarta med hallonmousse

(chokladtarta med hallonmousse, 2019.03.27 03:47)


hey there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon.
chokladtarta med hallonmousse neutin.se/phlebeurysm/membrasin-biverkningar-tips.php

canadian pharmacy online reviews 136 mg

(Warrenirons, 2019.03.26 22:41)

Howdy! <a href=http://trustonlinepharmacies.com/>pharmacy technician online courses</a> very good website http://trustonlinepharmacies.com

Hello

(GregoryIrore, 2019.03.26 08:03)

Just rewrite your content, or partially rewrite should be edited or changed. Good job on a difference you sufficient for of which you view terms with just a little care professional sale (or lead formation. may be surprised to form.
<a href=http://fr.websearch-24.com/fxcompany/fxcompany-demo-et-compte-de-test/>fxcompany démo et compte de test</a>
<a href=http://se.90ssk.com/forex/229/>http://se.90ssk.com/forex/229/</a>
<a href=http://pt.wm-az.com/ic-markets/ic-markets-robo-forex/>ic markets robĂ´ forex</a>
<a href=http://tr.wm-az.com/uniglobemarkets/uniglobemarkets-bu-ne-yatir/>uniglobemarkets Bu ne yatır</a>
<a href=http://ro.websearch-24.com/empireoption/empireoption-inselatorie-si-frauda/>http://ro.websearch-24.com/empireoption/empireoption-inselatorie-si-frauda/</a>

1 hour direct payday loans 492 mg

(StevenVeimi, 2019.03.26 04:20)

Hi there! <a href=http://paydayloansps.website/#direct-payday-loans-for-bad-credit>direct payday loans online</a> excellent internet site.

cialis of the fastest growing

(SMatrusttq, 2019.03.25 03:47)

get <a href="https://xrandgo.com/#">generic cialis</a> as seen on Channel | [URL=https://xrandgo.com/# - cialis 60 mg generic[/URL - is recommended early post

Xepoj46

(Wosir13, 2019.03.24 21:23)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-red-viagra-sildenafil
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-kemstro-25mg-sin-receta-por-internet
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/ticlopidine-250mg-comprar-en-farmacia-online-r-pido-chile
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/ropinirole-1mg-o-acheter-generique-de-requip-prix
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-malegra-dxt-sildenafil-duloxetine-prix-sildenafil
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-meloxicam-15-mg-gen-rico-forma-segura-no
http://wu-world.com/profiles/blogs/purchase-cheap-nyte-50-mg-buy-real-nyte-online-reviews
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-naproxeno-250mg-sin-receta-buen-precio
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-medroxiprogesterona-sin
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/ramelteon-o-commander-ou-trouver-du-ramelteon-en-suisse
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-tastylia-tadalafil-sem-prescri-o-online
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-claritin-con-seguridad
http://social.leembe.com/blogs/post/43588
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-frumil-amiloride-and-furosemide-sin
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ezetimiba-10mg-con-mastercard-ecuador

how to get free cialis 87 mg

(JeremyStido, 2019.03.24 18:35)

Hi there! <a href=http://cialishql.com/#buy-cialis-pills>free trial cialis</a> excellent internet site.

Заработок в интернете от 230$ в день!

(VleorFus, 2019.03.24 15:57)

Недавно наткнулся на очень интересную методику заработка. Долго сомневался и думал что какойто развод, но опробовав могу сказать что все реально работает!
На сайте подробно описана методика заработка от 230 долларов в день! Там куча отзывов и комментариев от реальных людей. Так что кому интересно пробуйте. Методика очень простая.

<a href=>http://kak-zarabotat-dengi.online/</a>

cialis coupon 5mg 396 mg

(JeremyStido, 2019.03.24 13:37)

Hi there! <a href=http://cialishql.com/#buy-tadalafil>cialis 30 day free trial</a> very good web site.

cialis free trial coupon 220 mg

(JeremyStido, 2019.03.24 08:48)

Hi! <a href=http://cialishql.com/#purchase-cialis-online-no-prescription>cialis coupon 2019</a> good web site.

Gosow16

(Uxalu87, 2019.03.23 23:41)

http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/alfacip-alfacalcidol-como-comprar-sin-receta-online-uruguay
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-generico-chlorambucil-2mg-env-o-urgente
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/buy-antivert-25-mg-online-how-to-purchase-meclizine-safely
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/avanafil-dapoxetina-100-60mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con
http://answers.codelair.com/27295/purchase-placidum-online-placidum-online-american-express
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-loperamida-2mg-online-chile
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/vilgendra-como-puedo-comprar-ahora-rep-blica-de-chile-sildenafil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-super-p-force-gen-rico-via-internet-rep-blica-federativa
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/tamoxifeno-20-mg-comprar-en-una-farmacia-online-certificada
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/cheap-zyrtec-5-mg-buy-online-buy-zyrtec-legally-without-script
https://madbuddy.club/blogs/post/27809
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-clozapina-50-mg-sin-receta-al-mejor
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-cozaar-25mg-how-to-buy-cozaar-pills-online
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/acheter-pilule-eldepryl-5-mg-en-ligne-le-eldepryl-est-il-en-vente
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/ramalteon-ramitax-onde-comprar-gen-rico-urgente-pela-internet
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-gladium-sildenafil-citrate-en-ligne-moins-cher
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zincobal-g-gabapentin-sin-receta-con-seguridad
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cefalexina-env-o-r-pido
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/vasifil-sildenafil-citrate-como-puedo-comprar-r-pido
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/venlafaxina-75mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable-colombia
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-didrogesterona-sin-receta-con
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-blikonol-gen-rico-sem-receita-internet-no-brasil-atenolol
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/discount-zocor-5-mg-buy-online-cheap-price-zocor-online
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/coversyl-perindopril-puedo-comprar-al-mejor-precio-nicaragua
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-raloxifenum-raloxifene-en-ligne-baisse-prix-sans

Test project

(MarioImpaW, 2019.03.23 21:55)

......<a href=http://visacon.ru/>:)</a>

epharmacy com 81 mg

(PatrickBub, 2019.03.23 15:19)

Hello there! <a href=http://canadianpharmacy.accountant/#canadapharmacy-com>pharmacy tech training online</a> very good web page.

pharmawest pharmacy canada 116 mg

(PatrickBub, 2019.03.23 04:53)

Hi there! <a href=http://canadianpharmacy.accountant/#safe-canadian-online-pharmacies>canadian pharmacy and cialis</a> excellent web site.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »