Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazgyöngyök

2008.05.06

 

 

 

Kép

Az igazgyöngyök

 

 

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kék-tenger, mely számtalan sziget partját mosta lágyan.

   Egy ilyen szigeten éltem én is. Minden napomat még jobban bearanyozta az, hogy életem legnagyobb szerelmével élhettem együtt.

   Egy kis faházban éltünk, tetejét évente átraktuk újabb pálmalevelekkel. Igen távol laktunk régi életünktől, a zajos nagyvárostól, a zakatoló, dühöngő tömegtől.

   Párom, Hau itt érezte jól magát, ő ide tartozott. Halászként dolgozott, én lassan, de megszoktam, elsajátítottam ezt az életet, melyben ő felnőtt.

   Nem voltunk házasok, de tudtuk, hogy szerelmünk mindörökre összeköt bennünket. Napról napra egyre jobban teljesedett ki a szerelmünk.

   Egy hosszú halászat után, épp lila színeivel távozott a nap, mikor Hau megjelent az ajtóban, rám mosolygott, benyúlt az inge alá, kivette a kis erszényét, majd a tenyerébe borította annak tartalmát. Összezárta azt, elindult felém. Mikor elég közel került hozzám, megfogta a kezemet, széttárta ujjaimat, majd a tenyerem közepére helyezett két igazgyöngyöt. Azután lassan visszazárta azokat, kezemet a szívére tette, majd mondta:

   - Ma találtam, s alig hittem a szememnek. Egy kagylóban találtam, két gyöngy volt benne. Kérlek vigyázz rá, el ne hagyd, mert ezek a gyöngyök jelképezik életünket, szerelmünket. Ha elvesztenéd, akkor engem is elveszítesz mindkörökre – mondta sóhajtva. – Rád bízom.

   - Azt teszem, úgy legyen, vigyázok rá, ígérem – mondtam Haunak, miközben mélyen a szemébe tekintettem.

   Majd felvett az ölébe, bevitt a hálószobába, hol az érzelmeinek gyönyörével, kezeink érdes-gyengéd érintésével, játékával ajándékoztuk meg egymást.

   Teltek-múltak a napok, mikor az egyik, viharos reggelen Hau különösen izgatott volt. Mielőtt kiment a tengerre, magához húzott, kezét rátette a kis erszényre, mely a nyakamban lógott, még jobban magához húzott, szorosan átkarolt, majd megcsókolt. Azután hirtelen megfordult, s elindult a csónakjához.

   A tenger már háborgott, hatalmas szürke fellegek tornyosultak a távolban. Féltem, féltettem. Egész nap nem tudtam eljönni a partról, mindig a habokat figyeltem, mikor jön vissza, mikor tűnik fel csónakja.

   A nap már, melyet szinte egész nap eltakartak a fellegek – lenyugodni tért, de a csónakot még mindig nem láttam. Le- s feljárkáltam a parton, kezembe fogtam a gyöngyöket, halkan imát mormoltam, többször is kérve a jó Istent, hogy segítse visszatérni hozzám Haut.

   Mikor befejeztem imáimat, a távolban megpillantottam Hau csónakját. Ringatózott a tengeren, a habok ide-oda dobálták. Hau a csónak végében ült. Láttam, hogy nincs jól, de túl messze volt még ahhoz, megtudja, mi lehetett a baj.

   Integettem neki a partról, azonban vissza sem integetett, mintha nem is látna. Ekkor vettem észre, hogy a tenger a sziklás part felé sodorja Haut és csónakját. Egyre jobban integetni kezdtem, s már-már kiáltottam felé, mikor egy nagyobb hullám az egyik kisebb sziklához csapta a csónakot.

   Rohantam, belevetettem magam a vízbe, úsztam, csakhogy mihamarabb elérjem Haut. Mikor odaértem, láttam, hogy az egyik hajódarabba kapaszkodik, de rám sem tekintett, mikor megérintettem. Tenyere sebes volt, damil okozta, fejéből lassan vér szivárgott. Megfogtam a roncsot, s lassan toltam magam előtt a vízben, amit még mindig erősen átkarolt Hau. Majdnem elértük a tenger sekélyes részét, mikor Hau hirtelen elengedte a roncsot, s elmerült a tengerben. Lemerültem, megragadtam ingét, húztam felfelé, hogy minél hamarabb oxigénhez jusson. Így úsztunk a part felé.

   A parton már több helyi lakos figyelt bennünket, segítettek elvinni Haut a házunkba. Ott lefektette, elláttam sebeit, a tenyerén és a fején. Azonban nem tért magához. Estére felszökött a láza, félre beszélt, nyugtalan volt, vergődött az ágyban. Csak akkor nyugodott meg, mikor vizes ronggyal letöröltem arcát, megfogtam kezét, megsimogattam homlokát.

   Így telt el majdnem három nap, mikor az egyik reggelen fejét felém fordította, lassan feltekintett, s megpróbált mosolyogni. Tudtam, éreztem, hogy minden rendbe fog jönni. Visszagondoltam imámra, majd a kis erszényem után nyúltam, de nem találtam. Ekkor vettem észre, hogy a két igazgyöngy eltűnt, és rögtön eszembe jutott fogadalmam, mit Haunak tettem.

   Mély bánat ülte meg szívem, hogy fogom én ezt elmondani Haunak. Lassan felálltam, hogy megkeressem szíve ajándékát, de hirtelen megfogta a kezem. Éreztem benne az erőt, mely mindig magával ragadott, magához vont, magam mellett tudhattam.

   Némán néztük egymást, szavak nélkül is értettük a másik gondolatát. Mélyen a szemembe nézett, vitte tekintetét lefele, végig a nyakamon, majd megállt, mintha kéz nélkül bontogatná blúzom gombjait.

   - Megmentettek a gyöngyök – mondta, s kezét nyújtotta felém. A gyöngyökért.

   Rátette kezét a nyakamra, majd ijedten a szemembe nézett.

   - Hol vannak? Hova tűntek a gyöngyök? – kérdezte. Szemében nagy bánatot láttam, elkeseredettséget. Mint, amikor az ember feladja a reményt.

   Válaszolni nem volt erőm, csak ültem ott mellette, könnyeimet némán nyeltem. Hau becsukta a szemét, elaludt.

   Eltelt ismét három nap, mikor Hau úgy döntött, hogy ismét visszamegy halász. Kértem, hogy még nem, de ő hajthatatlan volt. Mielőtt elment, hirtelen megállt az ajtóban, hátra sem fordulva mondta:

   - Holnap reggel, kérlek, menj el!

   Ezzel elindult.

   Lassan peregtek a percek, az órák. Csomagoltam. Azonban semmim sem volt Haun kívül. Csak ültem és vártam, hogy újra hazajöjjön.

   Késő este volt, mikor megérkezett. Nem szólt, nem evett, némán lefeküdt aludni.

   Az éjjel még lassabban telt, mint a nappal. Mikor megvirradt, elkészítettem reggelijét, majd odaálltam elé, de ő rám sem tekintett. Éreztem, végleg elveszítettem a szívét. Ekkor megfordultam, s elindultam. Némán búcsúztam a kedves partomtól, a szép lakunktól, a szeretett férfitól, a tengertől.

   Igen a tengertől! Épp ahogy a tengerre tekintettem, eszembe jutott, hogy hol veszthettem el a gyöngyöket. Eldobtam a kezemből a kis csomagomat, lehajítottam a cipőmet, egyenesen belefutottam a habokba. Ismét szomorú, viharos nap volt.

   Csak egy hangot hallottam a távolból, aki egy hosszú nemet kiáltott. Nem törődtem vele, csak az, hogy megleljem az igazgyöngyöket.

   Úsztam és úsztam, a tenger egyre jobban tajtékzott. A roncsoknál többször lemerültem, egyre mélyebbre és mélyebbre, de nem találtam rá a gyöngyökre. Az egyik merülésnél éreztem, hogy nem lesz elég a levegőm, már majdnem elértem a felszínt, mikor egy pillanatra megláttam a nap áttetsző sugarát, feladtam minden reményemet. Éreztem, hogy süllyedek, merülök, de oly békés volt minden, csendes körülöttem, hogy átadtam magam az elmúlásnak. Majdnem elértem a tenger fenekét, mikor egy kéz megragadott, s erőnek erejével vitt, vonszolt, de már nem éreztem semmit. Elsötétült a világ.

   Lázálmok gyötörtek, azt láttam, hogy ismét a kunyhónkban vagyok. Sok idő telt el, míg magamhoz tértem. Most én feküdtem lázasan ott, ahol nemrég Hau. Ő meg mellettem ült egy széken, álmában is a kezemet fogta.

   Mikor észre vette, hogy magamhoz tértem, felállt mellém ült, kezét a mellkasára tette, levette kis erszényét, s egy nyakláncot vett elő melyre két igazgyöngy volt felfűzve.

   - Megtaláltam, akkor veszítetted el, mikor engem megmentettél – mondta, szeme könnyekben úszott. – S majdnem meghaltál miattuk, miattam, hogy gondolhattam azt, hogy nem vigyáztál rájuk igazán?

   Szólni szerettem volna, de ujját ajkaimra tette, folytatta:

   - Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha emiatt a halált választottad volna! Miért tetted? – kérdezte.

   - Nem akartam meghalni – válaszoltam.

   - Akkor? Miért vetetted magad a tenger habjai közé?

   - Eszembe jutott, hol hagyhattam el őket – válaszoltam.

   - Tudod, mennyire szeretlek, sosem hagylak el téged.

   Ezzel átkarolt, szorított, mintha sose tudna elengedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

glypege

(Gorrymaw, 2019.04.27 22:05)

best8-weekfitness.com
<a href=http://best8-weekfitness.com/#>best8-weekfitness.com</a>

Free Ig Followers No Survey

(LarryIceld, 2019.04.27 21:59)

Hello thanks for this post.
[url=http://createlaunchlead.com/wp-content/uploads/formidable/7/Free_Instagram_Followers_No_Survey_Or_Download_692.pdf]Free Ig Followers No Survey[/url]
<a href="http://createlaunchlead.com/wp-content/uploads/formidable/7/Free_Instagram_Followers_No_Survey_Or_Download_692.pdf">Free Ig Followers No Survey</a>

aerolla

(Jasepype, 2019.04.27 21:09)

http://healthmedicinentral.com/
[url=http://www.healthmedicinentral.com/#]healthmedicinentral.com[/url]

Nigag73

(Iguhe32, 2019.04.27 18:35)

http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-venlafaxina-y-pagar-con-mastercard http://www.nostre.com/blogs/post/52557 http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/td-pill-tadalafil-dapoxetine-donde-comprar-sin-receta-online http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-verapamil-120mg-sin-receta-de-confianza-usa http://social.leembe.com/blogs/post/45918 http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-achater-vardenafil-20-mg-2019-levitra-soft-en-ligne http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-azatioprina-sin-receta-de-confianza-espa-a http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-phenytoin-100mg-de-confianza-rep-blica-oriental http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/88310 http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-valproic-acid-500mg-en-internet-reino-de http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/commander-pyridostigmine-60-mg-en-ligne-achat-pyridostigmine-en http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-furosemide-env-o-r-pido-comprar-lasix-mas-barato http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/golmal-20mg-buy-without-rx-how-can-i-buy-tadalafil-in-approved http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-viagra-25-mg-sur-un-site-serieux-acheter-du-sildenafil http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/sildenafil-muss-dringend-ohne-rezept-gekauft-werden-sildenafil http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-salazopyrin-safely-cheapest-place-to-buy-salazopyrin-500mg http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/indinavir-sulfate-400mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura http://i-m-a-d-e.org/qa/17179/realizar-pedido-caverta-online-comprar-caverta-espa&#241 http://bricolocal.com/profiles/blogs/diclofenaco-como-puedo-comprar-fiable-estados-unidos-comprar http://whazzup-u.com/profiles/blogs/acheter-pilule-pulmopres-tadalafil-10-mg-generique-sur-le-net-au http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-medroxiprogesterona-buen-precio http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/indapamide-1-5-mg-como-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-panam http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/budesonid-bestellen-online-schweizerische-eidgenossenschaft http://wu-world.com/profiles/blogs/citalopram-en-ligne-achat-securise-celexa-pour-femme-le-prix http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/piroxicalm-piroxicam-10-mg-comprar-online-argentina http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-oxytrol-oxybutynin-2-5-mg-con https://www.loosemusicent.com/blogs/1460/15513/erectol-donde-puedo-comprar-sin-receta-mas-barato-estados-unido

Ecombrora ahsrw

(Ecombrora, 2019.04.27 17:51)

plq <a href=https://onlinecasinofox.us.org/>casino games</a>

smomy

(ruccucky, 2019.04.27 16:33)

www.naturmedizinvideos.com
<a href=http://naturmedizinvideos.com/#>naturmedizinvideos.com</a>

Lotuc52

(Qehuj41, 2019.04.27 12:17)

http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/talys-tadalafil-10mg-en-ligne-commander-rapide-achat-tadalafil http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/levothyroxine-0-025mg-o-achat-levothyroxine-sans-ordonnance http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-tadalafil-dapoxetina-20-60mg-sin http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-de-sildenafil-et-duloxetine-100-60mg-sildenafil-et http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/viagra-order-buy-online-viagra-25mg http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-citalopram-celexa-10-mg-guten-preis-zu-kaufen http://whazzup-u.com/profiles/blogs/digoxin-generika-online-bestellen-schweiz-lanoxin-ohne-rezept-g http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-commander-metformine-metformine-retire-de-la-vente http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/betamethasone-clotrimazole-10-mg-comprar-sin-receta-urgente-chile http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=36049&qa_1=g%C3%BCnstig-bestellen-rezeptfrei-schweiz http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-etodolaco-sin-receta-con-garantia-m http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/rabeprazol-kaufen-online-schweiz http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildrate-sildenafil-1 http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donecil-10-mg-generique-acheter-securise-donepezil-journalier http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/sildenafilo-sildenafil-citrate-120mg-en-ligne-moins-cher-site http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/losartan-50mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis

Hello world

(FEJesusNub, 2019.04.27 08:34)

Poham81

(Ogufa95, 2019.04.27 05:26)

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-1mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-sin-gastos-de
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-reprostom-finasteride-1-mg-gen-rico-barato
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/vacer-o-en-acheter-acheter-nimodipine-once-a-day
http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-finpecia-finasteride-1mg-de-confianza-argentina
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-bupropion-wellbutrin-150mg-gen-rico-online
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-talys-sin-receta-con
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-redupar-leflunomide-10-mg-y
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/amiodarone-100mg-buy-without-rx-online-legit-amiodarone-no
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/rivastigmina-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-estados-unidos
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-o-acheter-sans-ordonnance-commander-esidrix
http://bricolocal.com/profiles/blogs/segurex-sildenafil-citrate-comprar-de-forma-segura-argentina
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/216759
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-hydrochlorothiazide-bas-prix-paiement-mastercard
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/avanafilo-100-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-panam

online canadian pharmacy 460 mg

(Richardfoeby, 2019.04.27 02:27)

Howdy! <a href=http://cialisopharmacy.com/>cvs pharmacy jobs apply online</a> very good website http://cialisopharmacy.com

appancy

(VAVETERE, 2019.04.27 00:42)

http://diatermiaclinic.com/
<a href=http://www.diatermiaclinic.com/#>diatermiaclinic.com</a>

by Danielle Keyser

(SMatrustjg, 2019.04.26 23:57)

get <a href="https://emobtank.com/4660-mobic-dosage-7-5#">mobic dosage 7.5</a> on Environmental Chemicals | <a href=https://emobtank.com/3808-twins-with-150-mg-clomid#>como comprar cialis mg</a> or rest as necessary

seniubs

(Excids, 2019.04.26 23:46)

www.wfamilymedicine.com
<a href=http://www.wfamilymedicine.com/#>wfamilymedicine.com</a>

Ecombrora xqhmf

(Ecombrora, 2019.04.26 23:44)

jsk <a href=https://onlinecasinowin.us.org/>play casino</a>

Ipako07

(Dakod23, 2019.04.26 22:54)

http://ggwadvice.com//index.php?qa=66266&qa_1=farmacia-generico-acetazolamida-acetazolamida-generico
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/isordil-10-mg-bon-marche-sur-internet-site-fiable-isosorbide
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/cefixime-100-mg-comprar-en-farmacia-online-fiable-m-xico-comprar
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/ribavirina-200mg-comprar-entrega-r-pida-bolivia-comprar-rebetol
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/azitromicina-250mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable-espa-a
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/achat-express-metaxalone-400-mg-skelaxin-pour-femme-achat
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/crestor-rosuvastatin-como-puedo-comprar-ahora-us
http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-caverta-sildenafil-citrate-de-calidad-espa-a
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-copegus-ribavirin-100mg-sem-prescri-o-no-brasil
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/coumadine-warfarin-5mg-en-ligne-baisse-prix-commander-securise
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/zidovudine-au-rabais-sans-ordonnance-zidovudine-en-ligne-moins
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/comprar-yasmin-ethinyl-estradiol-and-drospirenone-3-mg-con
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/clomipramina-comprar-en-una-farmacia-online-sin-gastos-de-envio
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=49665&qa_1=farmacia-orlistat-confianza-comprar-orlistat-generico-internet
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/famotidina-40-mg-comprar-barato-dominicana-pepcid-cual-comprar
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-banago-sin-receta-con-seguridad
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-clomiphene-acheter-clomid-livraison-24h
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-cialis-soft-tadalafil-40-mg-de-forma
http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-adapaleno-15-mg-mas-barato
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/novopramine-75-mg-en-ligne-acheter-sans-ordonnance-novopramine-ou
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/acido-mefenamico-comprar-sin-receta-barato-espa-a-medicamento
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/nimodipina-30mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-pago-mastercard
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/ciclofosfamida-50mg-comprar-en-farmacia-online-con-seguridad-espa
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-cefixima-al-mejor-precio-estado-libre-asociado
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-calcijex-sin-receta-de-forma-segura
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/diltiazem-comprar-en-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida-us
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/desogestrel-etinilestradiol-0-15-0-02-mg-comprar-en-una-farmacia
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-speedgra-130mg-bon-prix-paiement-visa-forum-pour
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-tricef-cefixime-100mg-buen-precio-rep-blica-de
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/levothyroxine-0-025mg-bas-prix-internet-livraison-gratuit

seniubs

(Nomovelo, 2019.04.26 16:46)

www.amis-childrenshome.org
<a href=http://amis-childrenshome.org/#>www.amis-childrenshome.org</a>

Goqeq05

(Acaje74, 2019.04.26 15:51)

http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-frumil-5mg-sin-receta-buen-precio
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/metilcobalamina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/rabeprazol-20-mg-comprar-sin-receta-en-l-nea-paraguay-comprar
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/comsikla-amoxicillin-and-clavulanate-500-mg-acheter-livraison-24h
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/tamoxifen-o-en-commander-sur-le-net-acheter-tamoxifen-en
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-bactrim-trimethoprim-online-ohne-rezept-kaufen
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-theo-24-cr-theophylline-400mg-en-farmacia
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-carvedilol-en-farmacia-online-paraguay
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donepezilo-puedo-comprar-r-pido-estados-unidos
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/atomoxetine-como-comprar-sin-receta-env-o-gratis-nicaragua
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-sinvastatina-40mg-gen-rico-online
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/cheap-extadil-10mg-buy-online-can-i-purchase-tadalafil-quick
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-cabergolina-dostinex-0-5-mg-gen-rico-pre-o-rep-blica
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-25-mg-donde-puedo-comprar-con-seguridad-estados
http://brooklynne.net/profiles/blogs/azelastina-5-mg-comprar-en-farmacia-online-todo-en-medicinas
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=33218&qa_1=commander-tadalafil-tadalafil-pharmacie
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/tetracycline-500mg-comprar-sin-receta-ahora-m-xico
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/espast-buy-online-how-to-order-baclofen-no-prescription
http://brooklynne.net/profiles/blogs/o-commander-du-levofloxacine-500mg-generique-bas-prix-livraison

angedia

(Glumma, 2019.04.26 12:56)

www.healthy-no1.com
<a href=http://healthy-no1.com/#>healthy-no1.com</a>

Большие новости

(RobertElink, 2019.04.26 12:19)

https://www.youtube.com/channel/UCeiKMKCiqCvuN986YkFme6w

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=74&controller=product>перфополоса pp 20*1.5</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&controller=product>профиль п-образный оцинкованный перфорированный</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=78&controller=product>скобы гэм</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=65&controller=product>консоль вертикальная универсальная кв8у</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=41&controller=category>перфорированные кабельные лотки</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&controller=product>г-образный профиль перфорированный</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>кабель кг купить</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=74&controller=product>перфополоса фигурная узорная купить спб</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=56&controller=product>короб км-150-2</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=42&controller=category>купить лоток для прокладки кабеля в спб</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=216&controller=product>перфоуголок 60х40х2000 к242 спб</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=94&controller=product>перфошвеллер</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&controller=product>лотки для кабеля оцинкованные</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&controller=product>кабельные лотки металлические оцинкованные</a>
<a href=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=71&controller=product>перфошвеллер</a>

<a href=https://1rs.by/vyhlopnaya-sistema/zamena-vpusknogo-i-vypusknogo-kollek/>замена выпускного коллектора</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>замена масляного фильтра</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/zamena-vtulok-stabilizatora/>замена амортизаторов</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/snyatie-bampera/>снятие бампера</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/zamena-saylent-richagov-podveski/>замена сайлентблока рычагов подвески</a>
<a href=https://1rs.by/remont-dodge/>ремонт Додж</a>
<a href=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/zamena-vozdushnogo-filytra/>ремонт глушителя</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>удаление катализатора</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/udalenie-katalizatora/>удаление катализатора</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/>масло в акпп</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/antikorroziynaya-obrabotka/>антикоррозийная обработка</a>
<a href=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/zamena-maslyanogo-filytra/>замена маслянного фильтра</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>замена ступичного подшипника</a>
<a href=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/snyatie-kapota/>снятие капота</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>удаление вмятин без покраски</a>


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

<a href=https://reg-business.com/>ооо бизнес онлайн</a>
<a href=https://reg-business.com/>налоговая регистрация ооо</a>
<a href=https://reg-business.com/>внесение изменений в учредительные документы компании</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо в москве</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо в москве</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ип в москве под ключ</a>
<a href=https://reg-business.com/>государственная регистрация ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>реорганизация</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ип в москве онлайн</a>
<a href=https://reg-business.com/>открывать ип</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо в москве</a>
<a href=https://reg-business.com/>купить ооо</a>
<a href=https://reg-business.com/>зарегистрировать ип в москве под ключ онлайн</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ооо ключ москва</a>
<a href=https://reg-business.com/>регистрация ип онлайн</a>

театральная афиша москва

(Orlandoemutt, 2019.04.26 12:05)

Для оплаты билетов на мероприятия можно воспользоваться наличными деньгами и банковскими картами. Конкретный вариант зависит от способа покупки.
http://bit.ly/2PsLSys


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Következő »