Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chau chau titkos útja

2009.12.28
Chau chau titkos útja
 
 


   Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer kislány és egy Chau chau kutya Kuncsorbán. Mindenki a csodájára járt, mert olyan kedves volt. Gitta, mert így hívták a kutyus gazdiját, minden nap sokat játszottak, hosszú sétákat tettek a faluban.
   Mikor beköszöntött a tél, jól kibélelték a kutya ólját, aljára pedig padlószőnyeget raktak, hogy minél melegebb legyen. Még az ajtóra is függönyt raktak, hogy ne süvítsen be a hideg szél. Chau chau nagyon szeretett a hóban ugrándozni. Az egyik téli sétán olyan magasra ugrott, majd bele a frissen hullott hóba, hogy csak a feje volt kint belőle. Nyüszíteni kezdett, de egyre lejjebb süppedt a hóban. Gitta kereste, kutatta, azonban csak a nagy fehérséget látta. Ment a hang irányában. Meg is találta. Épp, hogy az orra látszott ki a hóból. Gitta megfogta a grabancát, kirántotta a hó fogságából, magához ölelte. Ezek után egyre óvatosabbak voltak mind a ketten.
   Hamarosan megérkezett a tavasz. Chau chau-nak a legjobban a lepkék tetszettek a legjobban. Főleg a káposztalepkék. Naphosszat kergette őket, alig várta, hogy leszálljanak egy-egy tulipánra, vagy egy rózsára, ő ott termett, halkan rájuk ugatott, akik azonnal tovaröppentek.
   Az egyik nap arra lett figyelmes Gitta, hogy Chau chaut nem találja. Elindult, hogy megkeresse. Nagyon szomorú volt, mikor este nélküle érkezett haza. Ám ahogy kinyitotta a kaput, Chau chau elébe toppant.
   - Hát, te meg hol jártál, Chau chau? – kérdezte boldogan Gitta.
   Chau chau csak lehajtotta a fejét, úgy üdvözölte gazdiját.
   Másnap a kutyus ismét eltűnt. Harmadnap is. S ez így ment teljesen egy héten keresztül.
   Gitta elhatározta, meglesi, hova is megy el kutyusa. Megtalálta a kerítésen azt a lyukat, ahol ki- s bejár Chau chau.
   Az egyik délután épp, mikor megebédeltek, Chau chau egyből behúzódott a házikójába. Gitta is úgy tett, mintha a fészerben lenne dolga, de csak leült és várt.
   Arra lett figyelmes, hogy a kutyusa szépen csendben kilépett a házából, elindult a lyukas kerítés felé, átbújt rajta. Így kijutott az utcára. A járókelők mosolyogva üdvözölték, köszöntötték őt.
   Gitta egy nagy kalappal a fején megpróbálta Chau chaut titokban követni. Mikor a kutyus visszatekintett, néha meg-megállt, Gitta bebújt egy-egy fa, vagy bokor mögé, nehogy észrevegye. Azonban az egyik utcasarkon befordulva, elveszítette Chau chau nyomát. Hiába járta be a környéket, nézett be az udvarokba, szem elől tévesztette a kutyáját. Úgy döntött, hogy hazamegy.
   Épp esteledett, mikor a kapu felől ugatás hallatszott. Kiment, s látta, hogy ott ült előttük Chau chau.
   - Hát te be szeretnél jönni? – kérdezte Gitta édes-kesernyés hangon.
   Chau chau nagy fekete szemei meglágyították Gitta szívét. Beengedte. A kutyus azonnal a kerítéshez ment, s csodálkozva nézte azt a nagy követ, mely elzárta a kijáratot. Majd egykedvűen bement a házába.
   A következő hetekben Gitta egyre kevesebbet látta Chau chau-t. Bármikor hívta sétálni, ő bánatosan visszahúzódott a kutyaházba. Egy kis idővel később az is feltűnt, hogy nagyon meghízott. Gitta anyukája meg is nyugtatta, hogy a sok henyélés miatt, no meg a hosszú tél.
   Egy késő tavaszi reggelen, mikor a nap is már korán hétágra szórta a sugarait, furcsa hangok hallaszottak Chau chau házából. Halkan odalopózott, félrevonta a kis lengőajtót. Majdnem leesett Gitta álla a csodálkozástól. Chau chau mellett három kis kölyköt pillantott meg. Egy vöröset, egy fehéret és egy foltosat. Könnyek szöktek a szemébe. Lassan és ugyanolyan halkan bement a házukba, s szólt az édesanyjának.
   Visszamentek Chau chau-hoz, aki a jól lakott kölykeit nyalogatta, tisztogatta, s közben ő is pihent.
   - Már csak nevet kell találni a három kicsinek – javasolta Gitta édesanyja.
   - Legyen a vörös neve Ricky, a fehéré a Dolcsi és a kis foltosé pedig Detty.
   Nyár közepére nagyon szépen megerősödtek és megnőttek a kis jövevények. Építettek mind a három kölyöknek egy-egy új házikót. Gitta mindegyikre felfestette a nevüket.
   Azóta négy Chau chau kutya népesítette be Gittáék udvarát.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.